A jegybankok húzták fel Ázsiát

Az ázsiai irányadó részvényindexek emelkedéssel zártak szerdán elsősorban annak köszönhetően, hogy a Fed változatlanul hagyta az alapkamatot. A vételi kedvet a japán jegybank lépése is segítette.
NAPI, 2010. március 17. szerda, 10:08
Fotó:

Az ázsiai részvényindexek emelkedéssel zártak szerdán, miután az amerikai Federal Reserve amellett döntött, hogy nem változtat az alacsony alapkamatokon és a Bank of Japán kiterjesztette hitelezési programját. Az árupiaci részvények szintén emelkedtek, míg a jen gyengült.

A dél-koreai Kospi-index 2,1 százalékkal emelkedett, szeptember eleje óta legjobb teljesítményét nyújtva. A hongkongi Hang Seng index pedig 1,8 százalékkal állt feljebb tegnapi záróértékénél. Az ausztrál ASX 1,2 százalékos emelkedéssel zárta a napot.

A Nikkei tőzsdeindex 1,2 százalékkal kúszott föl Japánban, ahol a jegybank úgy döntött, hogy megduplázza a három hónapos lejáratú hitelek keretét 20 ezer milliárd jenre.

A DeNA, Japán legnagyobb webáruház-üzemeltetőjének részvényei, 11 százalékkal jöttek fel 698 ezer jenre, miután a cég közölte, hogy az üzleti évre szóló nettó nyeresége 24 százalékkal nőhet. A technológiai részvények is jól teljesítettek, miután az Intel piacra dobta új termékét, amely felkeltheti a keresletet a chipek iránt.

A Samsung Electronics, a világ legnagyobb memória chip gyártójának részvényei 4,3 százalékkal zártak jobban (798 von) Szöulban. Az Elpida Memory, Japán első számú chipgyártójának papírjai pedig 1,6 százalékkal kúsztak föl 1776 jenre, miután kiderült, hogy a cég üzemi profitról számolhat be a korábbi veszteség után az üzleti évre.

A Fed és a BOJ lépései segítenek, hogy a fellendülés továbbra is olajozottan működjön - közölte Chris Hall, az ausztrál Argo Investments elemzője. Egyértelmű, hogy a Fed azért tartja alacsonyan az alapkamatot, hogy ösztönözze a gazdasági növekedést. Japán pedig a hitelezést próbálja könnyebbé tenni. Ennek alapján az látszik, hogy a jegybankok rugalmasan alkalmazkodnak a körülményekhez, és megpróbálják megoldani a felmerülő problémákat - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK