Számos nyitott kérdés van még az áprilisi parlamenti választásokkal kapcsolatban, a Fidesz elsöprő győzelme az előzetes felmérések alapján boritékolható, mint ahogy az is, hogy hosszú idő után újra szélsőségesnek tekintett erő kerülhet be a magyar Parlamentbe a Jobbikkal.

Az általunk megkérdezett elemzők szerint ez a tény önmagában még nem jelentene negatív meglepetést a befektetők részére. Azonban ha a Jobbik a jelenleg vártnál jobban, a szocialisták viszont sokkal gyengébben szerepelnének, esetleg a Jobbik válna a második legerősebb parlamenti párttá a választásokat követően, az átrajzolhatná a Magyarországról alkotott vélményt. Különösen, ha e mellett viszonylag halvány többséget sikerülne összegyűjtenie a Fidesznek.

A szélsőséges pártok megerősödését egy-egy választás során a történelmi tapasztalatok alapján nem nagyon díjazza a piac. A legutóbbi szlovák választások alkalmával, 2006 júniusában jelentősen gyengült a szlovák korona. Ekkor került be a kormánykoalícióba a szélsőségesnek tekintett Szlovák Nemzeti Párt.



A jelentős gyengülést azonban vélhetően nem a szélsőség kormányba emelése váltotta ki, hanem sokkal inkább az általános feltörekvő piaci korrekció számlájára volt írható, a forint is gyengült ebben az időszakban az euróval szemben.

Az osztrák példa

Jóval drasztikusabb hatása volt viszont annak, amikor 2000 elején Ausztriában az addig hosszú időn keresztül kormányzó ÖVP-SPÖ koalíció felbomlása után a szélsőségesnek tekintet Szabadságpárt, az FPÖ jelentős választási sikereket ért el, s kormányzati erővé vált a konzervatívokkal kötött kolaíciós szerződéssel.

Már 1999 őszén mélyrepülésbe kezdett a bécsi tőzsde vezető indexe az ATX a világ többi piacához képest és abszolút értékben is. A mélypontot megelőzően februárban már nem is az FPÖ választási ígéretei jelentették a legnagyobb kockázati szempontot a befektetők számára, amelyek az akkori költségvetési politika jelentős fellazításával fenyegettek, hanem az, hogy komolyan felvetődött az akkori hírek alapján Ausztria uniós tagságának kérdése, pontosabban annak esetleges felfüggesztése.

Íme az ATX és az S&P 500 teljesítménye az adott időszakban:




Ez pedig a DAX és az ATX relatív teljesítménye:


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!