A jövő hét a költségvetési szakadékról szól

Elsősorban a költségvetési szakadék néven ismert amerikai kiigazító programról folyó egyeztetésekkel kapcsolatos hírek, illetve azok hiánya alakítja majd a trendet a jövő héten a New York-i értéktőzsdén.
MTI-Eco, 2012. december 23. vasárnap, 12:29
Fotó: Napi.hu

A börze hétfőn a szokásosnál korábban zár, kedden nem nyit ki, szerdán, csütörtökön és pénteken a megszokott időben, közép-európai idő szerint 22 órakor zárul a kereskedés.

Sokan attól tartanak, hogy január elsejéig nem születik megállapodás az amerikai államháztartás rendezett konszolidációjáról, és emiatt pénteken közel egy százalékkal gyengültek a börze irányadó mutatói.

Amennyiben a republikánus és demokrata képviselők továbbra sem jutnak egyezségre az év végéig, akkor a korábban megállapított 600 milliárd dollárnyi automatikus kiadáscsökkentések és adóemelések lépnek hatályba. Elemzők szerint ezek recesszióba taszíthatják az amerikai gazdaságot.

Szakértők azzal számolnak, hogy a jövő héten jelentősen visszaesik a forgalom a tőzsdén. A tavalyi utolsó öt kereskedési nap átlagos forgalma 49 százalékkal maradt el 2011 többi napjának átlagától. Ez azt jelenti, hogy ha a jövő héten is hasonló mértékű forgalomcsökkenés következik be, akkor a költségvetési kiigazító programmal kapcsolatos bármilyen bejelentés igen nagy mértékben elmozdíthatja a tőzsdemutatókat.

A jövő héten már alig lesz makrogazdasági adat. Szerdán hozzák nyilvánosságra a lakóingatlan-árak októberi alakulására vonatkozó úgynevezett S&P/Case-Shiller indexet. Elemzők várakozása szerint az októberi árak valószínűleg már a kilencedik egymást követő hónapban nőttek, ami újabb jele a lakóingatlan-piac fokozatos éledezésének. Csütörtökön lát napvilágot adat arról, hogy miként alakult a munkanélküli segélyért először fordulók száma egy héttel korábban. A szakértők azzal számolnak, hogy gyakorlatilag nem változott az előző heti szinthez képest, 361 ezer körül mozgott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2012.12.24 10:16

az amerikai kormány abban a kellemes helyzetben van, hogy 0.25%-ra kapja a hitelt, miközben 2% körüli az infláció, és ugyancsak 2% a gdp növekedés.

tehát ha nem csinálnak semmit ,akkor is magától évi közel 4%-al zsugorodik a gdp arányos adósságuk. ilyen negatív rálkamat mellett megéri hitelt felvenni.

ja, és a külkerhányuk sem okoz gondot, mert az emiatt kiáramló dollárt nem váltják át más pénznemekre, azaz nem gyengítik, hanem a föld országainak devizatartalékaiban akkumulálódik.
a fed pedig szükség esetén könnyedén pótolja a hiányzó cash-t.

ennyit jelent a bizalom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gewinner62, 2012.12.23 20:24

@ucey:
nem bántani akarlak---de az elmúlt jövendöléseid mind brutális tévedés volt...vártál 235ft-os dollárt---stb...hát?????

persze meglátjuk....majd a chartok mutatják-de ne írj jövendöléseket----mert nem jönnek be-hitelesség oda!!!....óriási zuhét vártál...de nagyon elmaradt!!! ez van !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antonchigurs, 2012.12.23 20:01

@elmufioka:
" Már 100 éve a világ urai",
"Britannia uralkodj"-al van némi átfedés abban a 100 évben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ucey, 2012.12.23 19:14

Ami engem illet, nekem inkább forint kellene, mint dollár. A dollárforint görbe ugyanis jövő nyárig felfele mehet, de akkor tetőzni fog és nagyon hosszú ideig tartó lejtmenet kezdődik majd meg. Amúgy a költségvetési szakadék nem is szakadék, hanem egy lejtő, ráadásul nem is meredek, hanem lankás. A kellemetlen következmények ugyanis nem azonnal, hanem fokozatosan áll(ná)nak be az új év kezdetétől. A kongresszus véleményem szerint megegyezésre jut még ebben az évben. Ennek hatására óriási emelkedés várható a megegyezést követő két hétben. Aztán viszont tetőzést, innen kezdődően pedig esést várok úgy fél évig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.12.23 18:17

@szkiita:
Nem kicsit vagy tudatlan.
Tény, hogy az USÁ-nak még egy főre vetítve is igen kiterjedt a pénzügyi szektora. Már 100 éve a világ urai, természetes, hogy nagy súlyú a legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező gazdasági águk. (Az más kérdés, hogy ekkora kockázatért nekem nem kéne a növekedési potenciál.)
Viszont az USA a mai napig gondosan karban tartja azt, amiből kifejlődött ez az erős pénzügyi szektor. Nem túlzok sokat, ha azt mondom, hogy a világ legmodernebb iparával és mezőgazdaságával rendelkeznek még ma is. Jól olvasod, mezőgazdaság.
Az amerikai tömegek egy félkegyelmű bagázs, de a vezetőiknek helyén van az eszük. Egy amerikai mezőgazdasági dolgozó vásárlóerő-paritáson négyszer annyival járul hozzá a GDP-hez, mint egy magyar.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html