BUX
39138

A jüan bevonul az orosz banki tartalékalapba

A moszkvai jegybank bátorítani akarja a kínai pénzintézeteket, hogy orosz bankokba fektessenek be, ezért jóváhagyta, hogy azok tartalék valutaként használhassák a jüant.

Barabás T. János, 2016. március 16. szerda, 12:46

Az orosz központi bank igazgató tanácsa jóváhagyta, hogy bevegyék az orosz bankok tartalékalapjába a jüant. Az orosz szabályozás érdekességei közé tartozik, hogy ezt a döntés az igazságügyi minisztériumnak kell jóváhagynia. Mint a Russia Beyond the Headlines rámutatott, a javaslat annak a célnak a szem előtt tartásával született, hogy kiszorítsák az amerikai dollárt az üzleti világban játszott meghatározó szerepéből, amit Moszkva évek óta próbál elérni - sikertelenül.

A jelenleg érvényes szabályozás értelmében a bankok tőketartalékukat a rubelen kívül néhány külföldi valutában tarthatják, így dollárban, euróban, svájci frankban, fontban és jenben, ez egészülhet ki most a jüannal.

Egyes kínai szakértők úgy vélik, ez a lépés alkalmas arra, hogy a kínai bankok nagyobb szerepet vállaljanak az orosz pénzpiacon. Valószínű ugyanis, hogy szívesebben nyújtanak majd hiteleket jüanban, mint rubelben, amelynek árfolyama az elmúlt másfél évben vadul ingadozott.

A változás kedvező az olyan nagy orosz pénzintézetek számára is, amelyek a Kínával kötött nagy összegű külkereskedelmi szerződések szolgálatát látják el.