Az olajkutató az ügylet révén többségi részesedést szerez leányvállalataiban, megvalósítva régi törekvését. A Jukosz pedig ily módon szeretné bővíteni Kínába irányuló olajkivitelét, mivel a Szahanyeftyegaz - a Bloomberg szerint - 2,2 milliárd hordónyi, még ki nem termelt tartalékkal rendelkezik. Ez megfelel Oroszország éves teljesítményének. A nyersolajat azon az 1,7 milliárd dolláros beruházást igénylő vezetéken keresztül szállítanák, amelyet a Jukosz a China National Petroleummal (ChNP), Kína második legnagyobb olajcégével közösen épít. Tavaly az orosz vállalat évi 22 millió hordó olaj - vasúti szállítással történő - exportjáról kötött megállapodást a ChNP-vel, valamint a Sinopec-kel, amely Kína első számú finomítója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!