Erős volt az arany iránti kereslet a második negyedévben, a World Gold Council jelentése szerint az időszak során 919,8 tonnát vásároltak a piaci szereplők, összesen 44,5 milliárd dollár értékben. Ez ugyan 17 százalékkal elmarad a tavalyi azonos időszak rekordvolumenétől, ám még így is a második legnagyobb feljegyzett adat. Az aranyárfolyam emelkedésének köszönhetően azonban a kereslet összértéke 5 százalékkal nőtt, alig maradva el a történeti csúcsot jelentő 44,7 milliárd dolláros tavalyi értéktől.

A növekedésben főleg Kína és India játszott jelentős szerepet, a két ország rendre 25, illetve 38 százalékkal vette ki a részét a kereslet növekedéséből, szemben a hétszázalékos világátlaggal − áll a WGC jelentésében. Az ékszerpiac 442,5 tonnányi aranyat vett fel, ami 6 százalékkal magasabb érték, mint egy éve. India, Kína és Törökország 16 százalékos növekedést generált, de ezt ellensúlyozta a gyengébben teljesítő nyugati piacok hatása. Értékben a tavalyi második negyedévhez képest 34 százalékos a növekedés, ami 21,4 milliárd dollárt jelent. A befektetési aranyrudak és érmék piacán 9 százalékkal nőtt a vásárlók száma. Az európai piacokon is változások figyelhetőek meg: az eddigiekkel ellentétben a francia befektetők egyre inkább érdeklődnek a nemesfém iránt: aranyrudakkal és érmékkel próbálják meg bebiztosítani megtakarításaikat.

Az érdeklődés leginkább Törökországban (90 százalék) és Indiában (78 százalék) bővült, de Kínában is 44 százalékos növekedés volt tapasztalható éves összevetésben. A legvisszafogottabb keresletet a technológiai szektor támasztotta, az iparág vállalatai csupán 2 százalékkal több aranyat vásárolva összesen 117,9 tonnát használtak fel. Ez is csak az elektronikai felhasználás rekordértéke (4,1 milliárd dollár) miatt volt lehetséges, hiszen az arany fogászati felhasználása tovább csökkent.

A bányák termelése mindeközben 7 százalékkal, 708,8 tonnára nőtt a tavalyi azonos időszak 659,4 tonnájához képest. A növekedés többek között a nemrég nyitott bányáknak és a termelési technológia fejlődésének köszönhető. A WGC prognózisa szerint a megnövekedett kereslet miatt az év végéig biztosan nem kell csökkenéssel számolni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!