A kicsik óvatosak, a profik optimisták

A héten ellentétes jelzések érkeztek az amerikai befektetők hangulatáról. A kisbefektetők óvatosakká váltak, profi hírlevélírók viszont hisznek az emelkedésben.
NAPI, 2009. szeptember 12. szombat, 17:02
Fotó:

A több mint 50 százalékos emelkedés a részvénypiaci mélypontok óta optimistává tette a részvénypiaci hírlevélírókat az Egyesült Államokban. Az Investor Intelligence felmérése szerint a közel 170 hírlevélíró több mint 48 százaléka gondolja úgy, hogy a portfoliókban felül kell súlyozni a részvényeket és mindössze 23 százalékuk várja a részvényárak csökkenését. Bár ez az adat a hét elején lezárt felmérésben a bikák arányának minimális csökkenését mutatja az egy héttel korábbi állapothoz képest, a bull/bear arány még mindig olyan magasságokban jár, mint 2007 őszén, az előző bikapiac utolsó napjaiban.


A kisbefektetők hangulatát mutató AAII felmérés (az amerikai kisbefektetők szövetsége) szerint viszont hosszútávú átlag alá csökkent a többezer kisbefektető megkérdezésével készített felmérésben a féléves távlatban áremelkedést várók aránya. 37 százalék vár áremelkedést és 44 százalékuk számít a részvényárfolyamok csökkenésére. Ez a csökkenésben hívők számának emelkedését és a bikahívők táborának csökkenését mutatja az egy héttel korábbi állapothoz képest.


A hangulati mérőszámokat általában kontraindikátorként használják, a piac hosszútávon általában a többség véleményével ellentétesen szokott elmozdulni. Tartósan emelkedő piacon azonban előfordulhat, hogy a hangulati mérőszámok hosszabb ideig is a szélsőségesen optimista tartományban maradnak.

Egy másik mérőszám, a tradefutures.com indexe is bikahangulatot jelez, az S&P traderek körében 90 százalékban volt a héten az emelkedést várók aránya.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK