Jobban jártak azok, akik a cégben bíztak, s nem pedig a guruban. A világ egyik legnagyobb alapkezelőjétől, a Pimcótól jó egy évvel ezelőtt távozott legendás vezetője, a kötvénykirálynak is becézett Bill Gross, aki pályafutását ezután a Janus Capital nevű hedge-fund kezelő cégnél folytatta. Rosszabbul jártak azonban azok a befektetők, akik követték a királyt, mivel az általa kezelt portfólió az elmúlt egy év során 2,5 százalékos mínuszt halmozott fel, míg a Pimco Total Return Fund, amelyet korábban ő kezelt, 1,7 százalékos hozamot biztosított befektetőinek - írja a Financial Times.

Így úgy tűnik, nem igazolódott be azon jóslatok egy része, amelyek a kötvénykirály távozásakor szakértők részéről elhangzottak - írja a lap. Egyrészt sokan úgy vélték, Gross sokkal kedvezőbb hozamokat lesz képes elérni, ha egy sokkal kisebb és rugalmasabb portfóliót kezel majd. Másrészt sokan attól tartottak, hogy a Pimcóból hatalmas mennyiségű tőke áramlik majd ki, s követi Grosst új helyére. Valóban, a Pimco Total Return Fund-ból összesen 120 milliárd dollár távozott. Ebből azonban csak alig egymilliárd dollár követte Gross-t új alapjához, a Janus Global Unconstrained Bond Fund-ba.

Azzal, hogy alulteljesítette korábbi alapját, Gross akaratlanul is a Pimco malmára hajtja a vizet. Így volt munkaadója most joggal állíthatja, hogy nem egy ember zsenialitása, hanem a cég befektetési eljárásai, kereskedési infrastruktúrája és intellektuális ereje az ami számít, a vállalati kultúra, sokkal jobban, mint bárki befektetési tehetsége.

A Pimco pont erre hivatkozott folyamatosan befektetői marasztalásakor Gross távozása óta. Elemzők szerint egyébként a Pimco Total Return Fundból ennek ellenére folytatódhat a kiáramlás, azonban a cég és annak tulajdonosa az Allianz most nem is erre összpontosít igazán, hanem alternatív befektetési eszközök kifejlesztésére, amely szerintük az iparág jövőjét jelenthetik.

Ami nagyon kedvező, hogy az új termékeinkbe folyamatosan nettó tőkebeáramlást érzékelünk - nyilatkozta Oliver Bate, az Allianz igazgatója. A befektetői állományunk is átalakul, az intézményiből egyre inkább a lakosságiba, a befektetések formája pedig a kötvényből egyre inkább más, alternatív eszközök felé tolódik el. A hagyományosan amerikai ügyfélbázissal szemben egyre több az európai és ázsiai befektetőnk - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!