A bank a gyenge első negyedéves eredményei, a befektetési bankok általános rossz teljesítménye, a volatilis piacok és a szigorú felügyeleti elvárások miatt kényszerül most más bevételi forrást keresni.

Előző héten indította el a GSBank.com online platformját, amelyre a 16 milliárd dolláros GE Capital betétállományának felvásárlásán keresztül tette rá a kezét. Az ügyleten keresztül 145 ezer lakossági ügyfél is átkerült a Goldmanhoz, akik éves 1,05 százalékos kamatot kapnak a betéteikre, amely sokkal jobb, mint a legnagyobb bankok, például a Citibank, a JP Morgan vagy a Bank of America kamatai. A GS Bank maga is agresszívan hajt a betétesek pénzére, tavaly decemberben 98 milliárd dolláros betétállománya volt, amely tavalyelőtt még csak 83 milliárd dollár volt.

A bank stratégiája a felügyelet elvárásaival is összhangban van, amely arra kérte a bankokat, hogy rövid kötvények és hitelek helyett inkább a bankbetétekből finanszírozzák magukat.

Az online platformmal a bank persze elsősorban a riválisainak próbál odalépni, az új forrásokkal a Mosaic névre hallgató online hitelintézetüket támogatnák, amellyel olyan fintech cégekkel veszik fel a versenyt, mint a Lending Club, vagy a Prosper.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!