Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Legalább tíz éve volt olyan eset, hogy a vállalati kötvény kibocsátásakor már előre bejelentette a cég, hogy a Budapesti Értéktőzsdére szánják a papírt - mondta el a BÉT-en tartott sajtótájékoztatón Mohai György, a BÉT vezérigazgatója.

Az RFV a jegyzést szervező Equilorral közösen mindent elkövet annak érdekében, hogy biztosítsák a kötvény likviditását - hangsúlyozta Kassai Ákos, az RFV vezérigazgatója.


A jelenlegi kötvénykibocsátás egy sorozat részét képezi, az első sorozat 3,5 éves futamidejű (2014 februári lejáratú) 10,44 százalék fix kamatozású százezer forint névértékű papír, amelyet legfeljebb kétmilliárd forint összértékben jegyezhetnek a befektetők október elsejéig.


A kötvényprogram a vállalati szintű banki refinanszírozással karöltve a finanszírozási struktúra optimalizálását szolgálja, a cél a saját tőke 30 százalékosra bővítése.


A kötvényprogram példaként szolgálhat a tőzsdei és azon kívüli társaságok számára, hogy merjék ezt a megoldást választani a tőkebevonásra - szögezte le Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója.


A cél az intézményi befektetők mellett a magánbefektetők minél szélesebb körű bevonása is volt, ezt szolgálja a százezer forintos névérték is, a többi sorozat már rábocsátás lesz, hogy egységes termékként lehessen kezelni a kötvényt.


A jegyzés péntekig tart, a kétmilliárd forintos jegyzési érték elérése esetén azonban korábban is lezárhatják azt és a keletkeztetést követően kezdeményezik a tőzsdei bevezetést.


Jegyezni elsősorban az Equilornál lehet, ám más brókercégeknél is lehet (amennyiben azok szerződéses viszonyban állnak a céggel. A kötvények az első ilyen jellegű vállalati termékként tartós befektetési számlára is helyezhetők.


Az első sorozat sikere esetén a következőkben a konkrét projektek finanszírozási igényének függvényében november végén 2,5 milliárdos, míg március-áprilisban újabb 2,5 milliárd forintos rábocsátást tervez az RFV.


Az RFV vezetőségének reményei szerint a kötvényeket 25-30 százalékban magánbefektetők jegyzik majd le, amely szükséges a másodpiaci árazás, illetve likviditás szempontjából is. Ez ugyanis a rábocsátások során irányadó lehet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!