A kisbefektetőkre is számít az RFV

Egy évvel az RFV nyilvános tőkeemelését követően mától jegyezhető vállalati kötvénnyel jelentkezik az energetikai társaság, amelyet nemrégiben elnyert zilahi és marosvásárhelyi, illetve gyergyószentmiklósi projektjeinek gördülékenyebb finanszírozására szánja fordítani a társaság.
Józsa Bernát, 2010. szeptember 27. hétfő, 11:15
Fotó:

Legalább tíz éve volt olyan eset, hogy a vállalati kötvény kibocsátásakor már előre bejelentette a cég, hogy a Budapesti Értéktőzsdére szánják a papírt - mondta el a BÉT-en tartott sajtótájékoztatón Mohai György, a BÉT vezérigazgatója.

Az RFV a jegyzést szervező Equilorral közösen mindent elkövet annak érdekében, hogy biztosítsák a kötvény likviditását - hangsúlyozta Kassai Ákos, az RFV vezérigazgatója.


A jelenlegi kötvénykibocsátás egy sorozat részét képezi, az első sorozat 3,5 éves futamidejű (2014 februári lejáratú) 10,44 százalék fix kamatozású százezer forint névértékű papír, amelyet legfeljebb kétmilliárd forint összértékben jegyezhetnek a befektetők október elsejéig.


A kötvényprogram a vállalati szintű banki refinanszírozással karöltve a finanszírozási struktúra optimalizálását szolgálja, a cél a saját tőke 30 százalékosra bővítése.


A kötvényprogram példaként szolgálhat a tőzsdei és azon kívüli társaságok számára, hogy merjék ezt a megoldást választani a tőkebevonásra - szögezte le Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója.


A cél az intézményi befektetők mellett a magánbefektetők minél szélesebb körű bevonása is volt, ezt szolgálja a százezer forintos névérték is, a többi sorozat már rábocsátás lesz, hogy egységes termékként lehessen kezelni a kötvényt.


A jegyzés péntekig tart, a kétmilliárd forintos jegyzési érték elérése esetén azonban korábban is lezárhatják azt és a keletkeztetést követően kezdeményezik a tőzsdei bevezetést.


Jegyezni elsősorban az Equilornál lehet, ám más brókercégeknél is lehet (amennyiben azok szerződéses viszonyban állnak a céggel. A kötvények az első ilyen jellegű vállalati termékként tartós befektetési számlára is helyezhetők.


Az első sorozat sikere esetén a következőkben a konkrét projektek finanszírozási igényének függvényében november végén 2,5 milliárdos, míg március-áprilisban újabb 2,5 milliárd forintos rábocsátást tervez az RFV.


Az RFV vezetőségének reményei szerint a kötvényeket 25-30 százalékban magánbefektetők jegyzik majd le, amely szükséges a másodpiaci árazás, illetve likviditás szempontjából is. Ez ugyanis a rábocsátások során irányadó lehet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK