A kormány segítséget ígér a tőzsdének

A jövő hét elején tervezett tőzsdei road show New York-i eseményein belföldi elfoglaltsága miatt nem vesz részt a pénzügyminiszter, így azt őszre halasztja a BÉT. László Csaba szerint a tőzsde lényeges szerepet játszik a magyar gazdaságban, s a kormány minden segítséget megad a börze erősítéséhez. Ennek része az árfolyamnyereség-adó eltörlése, a vállalatok tőzsdére menetelének megkönnyítése és a privatizáció felgyorsítása. A miniszter úgy véli, kisebb módosításokat kell végrehajtani a tőkepiaci törvényen, a kárpótlási jegyek bevonása két éven belül megvalósulhat.
NAPI, 2002. június 13. csütörtök, 14:14


Hétfőn Londonban kezdődik a tőzsde road show, ám László Csaba pénzügyminiszter belföldi elfoglaltságai miatt - keddre esik ugyanis a száznapos program országgyűlési expozéja és általános vitája - a New York-i részén történő szereplését lemondta, ám a brit fővárosban még ott lesz. Mindezeket figyelembe véve a BÉT a kibocsátókkal és az amerikai szervezőkkel egyeztetve arról döntött, hogy a New York-i prezentáció-sorozatot a már hagyományos, őszi időszakra halasztja. Horváth Zsolt, a BÉT ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a londoni intézményi befektetőkkel való találkozóra a rangos Trinity House-ban kerül sor, a jelentkezők száma a 70-et már meghaladja. László Csaba egyébként - mint azt a NAPI Online-nak elmondta - hétfőn zsúfolt programot bonyolít le Londonban, s találkozik a brit kincstárügyi minisztérium, a treasury vezetőivel is.

A pénzügyminiszter kijelentette: másfél évre vagyunk az EU-csatlakozástól, s az unión belül úgy érzékeli, megvan az elszántság arra, hogy a belépés 2004-ben megvalósuljon, és ennél jóval kisebb esélyt lát a halasztásra. Emiatt is egyre élénkebb az érdeklődés a külföldi működőtőke- és portfólióbefektetők részéről Magyarország iránt. Az új kormány megalakulása a száznapos program és a költségvetés módosítása, valamint a BÉT részvénytársasággá való átalakulása különösen aktuálissá teszi, hogy a magyar piacon érdekelt külföldi befektetők első kézből kapjanak tájékoztatást. Meg kell osztani a befektetőkkel, hogy milyen elképzeléseink vannak a legfontosabb gazdaságpolitikai alapelvekről, amelyek a versenyképességet, transzparenciát és a kiszámíthatóságot helyezik a középpontba - fogalmazott László Csaba.

László a tőzsdéről szólva hangsúlyozta: ő nem gondolja, hogy a tőzsde nem lényeges intézménye a magyar gazdaságnak, de tény, hogy még nem tölti be az őt megillető szerepet. Ehhez minden segítséget kész megadni a kormány, ennek része az árfolyamnyereség-adó eltörlése, a vállalatok tőzsdére menetelének megkönnyítése és a privatizáció felgyorsítása. A pénzügyminiszter a NAPI Online kérdésére ismét kifejtette, január 1-től eltörlik az árfolyamnyereség-adót. A jövedelem keletkezésének pillanatában az adó mértéke 0 százalék lesz, vagyis a most megvett, s január 1-je után eladott részvények nyereségét nem terheli ilyen jellegű elvonás.

László Caba elmondta, hogy a decemberben elfogadott tőkepiaci törvényben több apró korrekció végrehajtása szükségeltetik. Egy-két hónap alatt összeáll az a módosító csomag, amit ősszel terjesztenek az Országgyűlés elé, előtte szakmai egyeztetésre kerül sor a két tőzsdével, a Kelerrel és az MNB-vel.
A miniszter létrehozott egy tőzsdei tanácsadó testületet, ami holnap tartja első ülését.
Emlékeztetett arra az ígéretre, hogy nem fognak lakossági gázárakat emelni, s utalt arra, hogy a befektetőket szerinte nem is a gázáremelés érdekli igazán, hanem hosszútávú, kiszámítható, közgazdaságilag racionális kormányzati magatartást várnak mind gázár-, mind gyógyszerár-ügyben.
A NAPI Online kérdésre László Csaba elmondta még, hogy augusztus végére elkészül a kárpótlási jegyek bevonásának menetrendje. A miniszter kétéves folyamatot tervez, s e két év alatt az eredeti funkciónak megfelelően kell bevonni a jegyeket, azaz készpénz helyett állami tulajdont kell cserébe adni. Ezzel a tárca vezetője szerint 2004 közepére föl lehet szívni a piacon lévő jegymennyiséget.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK