Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Mindössze egyetlen napirendi pontban született döntés a Zalakerámia Rt. pénteki közgyűlésén. Az augusztus eleji részvényesi találkozó folytatásaként megtartott eseményen csak abban egyeztek meg a részvényesek, hogy felkérik a KPMG Hungária Kft.-t, mint független szakértőt, hogy a társaság költségén végezze el a Zalakerámia befektetéseinek, ingatlanjainak vizsgálatát, s ezek értékelését. A közgyűlés ugyanakkor nem döntött még mindig a Zalakerámia tavalyi beszámolójának elfogadásáról, erre várhatóan majd csak a KPMG vizsgálódása, értékelése után kerül majd sor. A csempegyártó társaság tavalyi éves beszámolójának elfogadása először idén tavasszal nem sikerült, az akkor 20,22 százalékos részvényesként először megjelenő ÁÉB ugyanis nem szavazta meg azt. Az augusztus eleji közgyűlésen - a mérleg elfogadása mellet - az ÁÉB javaslatára napirendre került a cég könyveinek független könyvizsgálóval történő megvizsgáltatása is. Bár az ÁÉB-nek vélhetően a Zalakerámia szomszédos országokbeli terjezskedésére létrehozott Hussar Holding értékelésével akadhattak problémái az éves jelentésben (s persze a nagyobbik részvényes, az igazgatóság zömét adó Arago orra alá is borsot tört), azonban meglehetősen kényes problémát kezdett feszegetni a független könyvizsgáló kérésével. A történetnek így ugyanis lehetett volna olyan olvasata is - és vélhetően a felek diplomáciai érzékének köszönhetően nem lett - amely szerint a Deloitte&Touche, a jelenlegi könyvizsgáló eljárásával, értékelési módzsereivel akad problémája a Gazprombank tulajdonában is álló ÁÉB-nek. Az ÁÉB közleménye szerint mindenesetre előrelépés a pénteki határozat, s értelmezése szerint közeledtek a részvényesi álláspontok tavaszi, a könyvek vizsgálatát felvető indítványával kapcsolatban. (Mellesleg az ÁÉB szerint az Arago vizsgáltas felül korábbi álláspontját). A Zalakerámia eközben bejelentette, hogy megtetette az első lépéséket a Hussar Holding teljes megszűntetése felé. A társaság osztrák leányvállalata nyilvántartási áron a Zalakerámiának adja a tulajdonában lévő Inker, Cesarom és az Inker-Trgovina üzletrészt. A Zalakerámia közleménye szerint a tranzakció az első lépés a Hussar régóta tervezett megszűntetése felé, s alapvetően a csoport - bankok által is szorgalmazott - átláthatóbbá tételét szolgálja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!