A KT elnöke azt is valószínűsíti, hogy kormányzati akarattal, a második félévben újabb restrikciós lépésekel megvalósíható 2013-ban a 3 százalék alatti GDP-arányos áht-hiány. A legnagyobb kockázatot a makropályáról való letérés jelenti, amelynek nagysága akár 350 milliárd forint lehet (ebből áfa 222 milliárd, szja-elmaradás 60 milliárd, társasági adónál 35 milliárd forint), ennek jelenleg nincs fedezete. Mivel 2013-ban a hiány és a lejáratok meghaladják a teljes likvid eszközállományt, a biztonságos finanszírozáshoz egyszerre szükséges, hogy sikerüljön 4 milliárd euró értékű devizakötvényt kibocsátani, teljesüljön az áht-hiánycél, valamint a forintkötvény-kibocsátások - figyelmeztetett Kovács Árpád.

A növekedési fordulatot nehezíti, hogy a gazdasági kormányzás mozgástere rendkívül korlátozott és kockázatokkal terhelt - mondta a KT elnöke. A kabinet gazdaságpolitikájának irányai helyesek, az eszközei vegyesek. A sikerhez az alapvető eszköz a bizalom helyreállítása - hangsúlyozta.

Elképzelhetetlen, hogy Magyarország a gazdasági növekedéshez képes legyen a szükséges beruházásokat állami forrásból finanszírozni. Emiatt a különadók hatása különösen negatív. A stabilitási és a növekedési érdekek harmóniájára van szükség - fogalmazott a KT első embere, aki szerint 2014-et az határozza meg, hogy sikerül-e a növekedési fordulatot használni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!