A kutatók borúlátóbbak a kormánynál

A GDP-hez mért eredményszemléletű (ESA-95) államháztartási hiány az idén várható 6,3 százalékról jövőre 4,8 százalékra csökken - derül ki az Ecostat legfrissebb prognózisából. A gazdaságkutatók előrejelzése jóval meghaladja kormány várakozásait, a Pénzügyminisztérium ugyanis a minap jelezte, 4,1 százalékos deficitre számít 2008-ban.
NAPI Online, 2007. szeptember 27. csütörtök, 09:22
Fotó:

Az Ecostat szakértői a 4,8 százalékos hiányprognózist azzal magyarázzák, hogy az egyensúly megteremtése feszültségekkel jár. Ezek között említik a nehezen csökkenő eladósosdást, a strukturális reformok lassulását, az euró bevezetésének 2011-2012 utáni elhúzódását, illetve a kkv-szektor szerény fejlesztési lehetőségeit.

Az Ecostat prognózisa az idén 1,8, jövőre pedig 3 százalékos GDP-bővülés mellett 7,6, illetve 4,3 százalékos éves inflációval számol. A lakossági fogyasztás a kutatók szerint 2007-ben 2,1 százalékkal esik vissza, 2008-ban pedig 0,9 százalékkal bővülhet. Az exportbővülés üteme lassulni fog, az idei 14,3-ról 9,2 százalékra, ezzel párhuzamosan pedig a behozatal növekedése 13-ról 7,2 százalékra eshet vissza. Így a külkereskedelmi deficit a 2007-re várható 1,2 milliárdról 0,8 milliárd euróra apadhat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK