A lakás-takarékpénztári befizetések nemcsak lakáscélú megtakarítások esetében igen kedvezőek, hanem a kisebb, de hosszú távra szánt – a jogszabály szerint ebben az esetben 8 éves – megtakarítások számára is alternatív befektetési formát jelenthetnek. A viszonylag magas, fix lakástakarék-hozam az állampapírok hozamát is felülmúlja és persze a lakossági bankbetétekre ígért kamatokat is. Az éves szintre átszámított hozam a Lakáskassza Lakás-takarékpénztár Rt.-nél – minden költséget figyelembe véve – 7,75 százalék, míg a Fundamenta Lakás-takarékpénztárnál 8,40 százalék. Az eltérés abból adódik, hogy a társaságok termékei között minimális különbségek vannak, például a futamidőben. A szabályozás szerint ugyanis a hosszú, azaz a 8 éves időtartamú lakástakarék-pénztári szerződésre is jár állami támogatás, ugyanakkor nincs olyan megkötés, hogy azt csak lakáscélra lehetne fordítani. Az úgynevezett szabad felhasználású termék esetében tehát a megtakarítás állami támogatással és kamattal növelt összege a lejáratkor akár újabb befektetésre vagy autóvásárlásra is fordítható. Maga a megtakarítási forma két okból is biztonságos. Egyrészt a bankbetétekkel szemben nem kell félni a hozam csökkenésétől, mert az fixen rögzített, így nem befolyásolja a kamatkörnyezet változása, azaz az MNB – jelenleg éppen eléggé hektikus – kamatemelései vagy kamatcsökkentései. A másik ok, hogy a hozam nagyobb részét az állam garantálja. A lakástakarék-pénztári befizetés teljes hozama két részből tevődik össze: a nagyobbik az éves befizetések után járó 30 százalék állami támogatás, míg a kisebbik összetevő az a 3 százalék kamat, amit a lakástakarékok a benn lévő betétre és a rájuk rakódott állami támogatásra fizetnek. Ha valaki az egy szerződésben maximálisan lehetséges összegnél többet akar megtakarítani, akkor arra úgy nyílhat lehetősége, ha több családtagja bevonásával több szerződést köt. Például négy szerződés kötése esetén a havi megtakarítás 80 ezer forint lehet, vagyis az éves befizetés nem jár messze az egymilliótól, s a nyolc év lejártával – például a Fundamentánál – mintegy 11 millió forint vehető fel. Persze a befizetés lehet ennek csak egy töredéke is, hiszen arra is érvényes a támogatás, így ez az egészen kis megtakarítások számára is használható alternatíva. A jövőben – részben a EU konvergenciakritériumai miatt – nagy valószínűséggel csökkenő kamatok következtében ez a befektetés is még inkább vonzó lehet. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az euró bevezetésekor ugyanúgy jár majd a 30 százalék állami támogatás és a 3 százalék betéti kamat, az nem változik a valutacserével.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!