A lakosság gáncsolta el a tőzsdét

Az amerikai fogyasztók bizalmatlansága tett keresztbe a pénteki kereskedésnek a tengerentúlon.
NAPI Online, 2008. március 14. péntek, 15:44
Fotó:

A New York-i nyitást követően nem sokkal a negatív tartományba merültek az irányadó indexek, annak ellenére, hogy a munkaügyi minisztérium közölte: az infláció a várakozásokkal ellentétben nem gyorsult februárban. A keleti parti idő szerint 10 óra előtt 5 perccel nyilvánosságra hozott fogyasztói bizalmi indexadatok azonban a délelőttre mindenképp betették a kaput a spekulánsok előtt, hiszen a 16 éves mélyponton lévő lakossági bizalom csak megerősíti azokat a feltételezéseket, hogy recesszió közelébe került a tengerentúl gazdasága.

A Mitchigani Egyetem által havonta elvégzett kutatás adatai alátámasztják a fogyasztói költési hajlandóságról tegnap publikált adatokat is, amelyek azt mutatják, hogy az Egyesült Államok gazdaságának gerincét adó lakossági fogyasztás jelentős mértékben mérséklődhet a következő hónapok során. Ez a tendencia a luxuskiadások terén már jelentkezett is, hiszen az autógyártók forgalma csökkent februárban, és az éttermek is csökkenő látogatottságról számoltak be.

A parkettnyitást jelző gong elhangzása után egy órával már másfél százalék körüli mínuszt halmoztak fel az irányadó indexek, a DJ 1,4, az S&P 500 1,7, míg a Nasdaq pontosan 1,5 százalékos veszteséget mutatott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK