Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár sikerült az elmúlt napokban visszaerősödnie a forint árfolyamának, mégis a június első hetében érkezett jelzés meglehetősen baljóslatú a a magyar deviza szempontjából. Ezt mondja legalábbis a technikai elemzés egyik legalapvetőbb trendelemzési módszere, amely a legitim csúcsok és mélypontok elhelyezkedéséből következtet az aktuális trend irányára. Ennek meghatározására ezért van szükség, mert egy másik szabály szerint az uralkodó trend meglétét mindaddig feltételezni kell, ameddig az ellenkezőjéről bizonyíték nem érkezik.

A forint hosszabb távú trendje az euróval szemben egyértelmű, a hetes grafikonon jól látható az az emelkedő trendcsatorna, amely 2008 nyara óta jellemzi az euró/forint kurzusát. Ennek alja elég mélyen, jelenleg 278 forintos euró árfolyamnál található, teteje pedig kényelmetlenül magasan, 355 forint körül található. A hosszabb távú kép tehát egyértelműen negatív a forint szempontjából.

Ráadásul már ez a hétvége is izgalmakat hozhat, a görög választások eredménye kilendítheti a forint árfolyamát.

Kép: Napi grafikonok

A grafikon a Markers grafikonrajzoló programmal készült


Június elejéig azonban a hosszabb távú kedvezőtlen trenden belül érvényben volt egy reménykeltő erősödő trend, ezt pedig csökkenő csúcsok és mélypontok jellemezték, ennek a trendnek az utolsó bástyáját a 300 forintos szint jelentette. Június elejéig ugyanis azt lehetett mondani, hogy nem tört meg a csökkenő csúcsok és mélypontok sorozata a keresztárfolyamban, ez pedig egy középtávú erősödő trendet jelentett a forint számára. Bár a 283 és 300 forint közötti távolság elég széles, 17 forint, a keresztárfolyam 14 napos volatilitásának mintegy 4,5 szerese, azonban a 300 forintos szint szignifikáns áttöréséig ezt még lehetett egyszerű sávozásnak tekinteni, amelyben a keresztárfolyam a január-februári erősödést emészti meg. Június elején azonban az utolsó jelzés is megérkezett arra vonatkozóan, hogy az erősödő trendnek vége a magasabb csúcs beállításával - a mozgóátlagok, trendvonalak, RSI trendvonal törése már jóval korábban jelzést küldött erről - ami annyit tesz, hogy a középtávú kép is ettől fogva negatív.

Kép: Napi grafikonok

A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.


De mit jelent ez? Praktikusan annyit, hogy amíg a 285 forintos támasz szint szignifikánsan nem törik a keresztárfolyamban - ez jelenleg egy 281,5 forint alatti zárást jelentene, ami a volatilitást is figyelembe véve május elején nem történt meg- addig folyamatosan azt kell feltételezni, hogy ez euró árfolyama magasabb csúcsok meghódítására készül a forint ellenében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!