A látszat csal, nagy baj van a forinttal

Technikai szempontból kötéltáncot jár a forint árfolyama, a hazai deviza ráadásul a görög választásokra is érzékenyen reagálhat. Folyamatosan azt kell feltételezni, hogy ez euró árfolyama magasabb csúcsok meghódítására készül a forint ellenében.
NAPI, 2012. június 15. péntek, 15:00
Fotó: Napi.hu

Bár sikerült az elmúlt napokban visszaerősödnie a forint árfolyamának, mégis a június első hetében érkezett jelzés meglehetősen baljóslatú a a magyar deviza szempontjából. Ezt mondja legalábbis a technikai elemzés egyik legalapvetőbb trendelemzési módszere, amely a legitim csúcsok és mélypontok elhelyezkedéséből következtet az aktuális trend irányára. Ennek meghatározására ezért van szükség, mert egy másik szabály szerint az uralkodó trend meglétét mindaddig feltételezni kell, ameddig az ellenkezőjéről bizonyíték nem érkezik.

A forint hosszabb távú trendje az euróval szemben egyértelmű, a hetes grafikonon jól látható az az emelkedő trendcsatorna, amely 2008 nyara óta jellemzi az euró/forint kurzusát. Ennek alja elég mélyen, jelenleg 278 forintos euró árfolyamnál található, teteje pedig kényelmetlenül magasan, 355 forint körül található. A hosszabb távú kép tehát egyértelműen negatív a forint szempontjából.

Ráadásul már ez a hétvége is izgalmakat hozhat, a görög választások eredménye kilendítheti a forint árfolyamát.


Napi grafikonok

A grafikon a Markers grafikonrajzoló programmal készült


Június elejéig azonban a hosszabb távú kedvezőtlen trenden belül érvényben volt egy reménykeltő erősödő trend, ezt pedig csökkenő csúcsok és mélypontok jellemezték, ennek a trendnek az utolsó bástyáját a 300 forintos szint jelentette. Június elejéig ugyanis azt lehetett mondani, hogy nem tört meg a csökkenő csúcsok és mélypontok sorozata a keresztárfolyamban, ez pedig egy középtávú erősödő trendet jelentett a forint számára. Bár a 283 és 300 forint közötti távolság elég széles, 17 forint, a keresztárfolyam 14 napos volatilitásának mintegy 4,5 szerese, azonban a 300 forintos szint szignifikáns áttöréséig ezt még lehetett egyszerű sávozásnak tekinteni, amelyben a keresztárfolyam a január-februári erősödést emészti meg. Június elején azonban az utolsó jelzés is megérkezett arra vonatkozóan, hogy az erősödő trendnek vége a magasabb csúcs beállításával - a mozgóátlagok, trendvonalak, RSI trendvonal törése már jóval korábban jelzést küldött erről - ami annyit tesz, hogy a középtávú kép is ettől fogva negatív.


Napi grafikonok

A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.


De mit jelent ez? Praktikusan annyit, hogy amíg a 285 forintos támasz szint szignifikánsan nem törik a keresztárfolyamban - ez jelenleg egy 281,5 forint alatti zárást jelentene, ami a volatilitást is figyelembe véve május elején nem történt meg- addig folyamatosan azt kell feltételezni, hogy ez euró árfolyama magasabb csúcsok meghódítására készül a forint ellenében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

meszi9, 2012.06.16 18:30

Széles Gábor: Matolcsy adója tönkreteszi a gazdaságot
Ez attól az embertől egy kicsit álságos kijelentés aki két hónappal ezelőtt a kormány melletti tüntetést szervezi és támogatja !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2012.06.16 15:10

Kedves @loand és megalodon : Osztom a véleményeteket. Mi is egy erőssebb volatilitásra számítunk az elkövetkező napokban, de utánna véleményünk szerint megnyílnak a pénzcsapok, amely jelentősebb részvény emelkedést okoz majd. Persze a pánik keltés az elég világon most jelentős. Tegnap egy amerikai határidős clearing cég, küldött egy emailt, ahol szabadkozva, hogy Ők ilyet nem szoktak csinálni, de javasolták, hogy az összes daytrades pozicíót zárjuk este és ne vigyünk át pozicíót hétfőre, mert extrém volatilitás várható. Hihetetlen magasra hágott a bizonytalanság illetve a félelem. Egy ilyen helyzetben a technikai elemzés egy picit a háttérbe szorul. Annak ellenére, hogy Mi a Birger féle technikai elemzést használjuk az amerikai határidős piacokon, ennek ellenére ebben a cikkben leírt vélemény is tiszta és érthető volt. Ezuton kérlek benneteket, hogy ilyen elemzéseket sűrűbben publikáljatok,mert ez mindenki számára hasznos !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.06.16 09:11

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

loand, 2012.06.15 21:47

@megalodon:

Kedves megalodon!

Nem akartam előre jelezni, hogy mi is fog történni a forint árfolyamával, egyszerűen leírtam azt a technikai tényt, hogy szerintem most, június elején csinált magasabb legitim csúcsot az árfolyam. Ennek elvileg technikai jelentősége van, igazi setupot most én sem nagyon látok a charton (persze van egy csomó Fibo szint meg trendvonal, meg mozgóátlag, de én ezekre azokban termékekben tartom érdemesnek tradelni, ahol mondjuk tízéves távlatban működik). Amúgy én elég konzervatívan kezelem a setupokat, szerintem egy termék max 8-10 tutinak tűnő beszállót ad egy évben (lehet hogy többet is). Az eurhuf idén csinált már legalább 3-4 jó beszállót, lehet, hogy most egy ideig nem kell bántani. Ennek ellenére, ha technikailag említésre méltó történik az árfolyamban, azt igyekszünk megírni és felhívni rá a figyelmet. Örülök ha valaki érti amiről írunk, de azt is tudomásul veszem, ha vannak olyan olvasók, akik nem tudják hova tenni a technikai elemzést, nem tudják mire való. Hidd el, ez utóbbi csoportban tapasztalatom szerint nem csak a laikusok vannak, hanem sajnos rendkívül sok "szakember" is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2012.06.15 20:55

Kedves András,

A meglátásod teljesen korrekt technikailag mint mindig, a gon csak ott van, hogy hétvégén választanak a görögök, vagyis megbolondul a piac a végén meg a nagy pénzügyi lazításokat fogja árazni a piac... az Imf szerződés is az orbánon múlik aki még Matolcsynál is butább...:-))))
vagyis a forint árfolyamára nem tennék egy lyukas petákot sem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html