A legextrémebb forgatókönyv is megvalósulhat

Akár igaza van a többségnek, akár a legextrémebb forgatókönyv valósul meg, érdemes lehet még részvényeket vásárolni a Wall Street-en - erre a következtetésre jutott a Makretwatch egy közel félezer befektető megkérdezésével készített felmérés alapján.
Napi.hu, 2014. szeptember 17. szerda, 18:25
Fotó: Reuters

Érdemes lehet vagy most, vagy november elején részvényeket vásárolni az amerikai tőzsdéken. Akkor is, ha a befektetők által leginkább valószínűnek tartott, de akkor is, ha a legkevésbé várt utat járja be az amerikai részvénypiac - írja összefoglaló elemzésében a Marketwatch.

Ha valamiben túl sokan hisznek, az kevéssé valószínű hogy megvalósul a piacon az ellentét analízisben hívők szerint. Carter Braxton Worth, a Sterne Agee vezető technikai elemzője szerint azonban ez nem teljesen igaz a hangulati felmérésekkel kapcsolatban. Tapasztalata szerint inkább úgy igaz a mondás, hogy általában az történik, amire a legtöbben számítanak, ellenkező esetben viszont az, amivel a legkevesebben számolnak - kommentálta felmérésük eredményét, amelynek során 492 profit, köztük portfólió menedzsereket, elemzőket és vagyonos befektetőket kérdeztek meg arról, milyen mozgást tartanak a leginkább valószínűnek az év hátralévő részében az amerikai tőzsdéken.

A hat lehetséges forgatókönyv közül a legnépszerűbbnek az bizonyult, amely egy szeptember-októberi visszaesést követően azzal számol, hogy az S&P 500-as index novemberben és decemberben emelkedik, s az évet új csúcsra emelkedéssel zárja. A megkérdezettek 39,4 százaléka szavazott arra, hogy az S&P 500-as részvényindex, hogy egy viszonylag normális szeptembert követően októberben egy nagyobb visszaesés következhet, amelynek során az augusztusi mélypont, 1905 pont közelébe csökken a vezető index értéke, ami 4 százalékos elmaradás a jelenlegi és 5 százalékos a 2007 pontos történelmi rekordhoz képest. Innen aztán egy masszív emelkedés következhetne az év utolsó két hónapjában, egészen 2070-2075 pontig. Worth szerint ebben az esetben a tőzsdét ugyan megérintené a bizonytalanság és a félelem szele, azonban a visszaesés csak az újabb, lendületes emelkedésnek teremtene kedvező feltételeket.

A leginkább valószínűnek tartott jövőkép
www.marketwatch.com


A második legtöbb szavazatot kapott jövőkép szerint már szeptember hátralevő része is lemorzsolódással telne, s ez októberben is folytatódhatna. Ebben az esetben sem csökkenne az S&P 500-as index értéke 1095 pont alá, s az év végi rally 2015 pontig emelhetné az index értékét, amely éves szinten még így is 9 százalékos növekedést lenne képes felmutatni. Erre a megkérdezettek 32,2 százaléka szavazott.

A harmadik legtöbb szavazatot - és épp ezért Worth interpretációja szerint a legkevésbé valószínű - forgatókönyv nem számol egyáltalán jelentősebb visszaeséssel. E szerint a piaci kisebb kerülők és ingadozásokat követően év végéig emelkedő üzemmódban maradna. E szerint mostantól egy emelkedés következne a hó végéig, egészen 2050 pontig. Ezt sávos kereskedés követné októberben, majd novemberben új, 2100 pontos csúcsot állítana be az index. A 2075 pontig tartó korrekciót követően ismét erőteljes rally jöhetne, s az index az évet 2150 ponton zárná, ami 16 százalékos éves erősödésnek felelne meg. Ez a lehetőség a megkérdezettek 13,6 százaléka szerint tűnt valószínűnek.

Ennél jóval rázósabb középtávú jövőképet vázolt fel a negyedik legtöbb, 5,8 százaléknyi szavazatot kapott forgatókönyv. Ez masszív visszaeséssel számolt a következő hónapokban. Egy további szeptemberi, 2075 pontig tartó emelkedést követően hatalmas esés következne, a korrekció mértéke elérné a 16 százalékot is és csak 1750 pontnál következhetne a pozitív fordulat, amelyet követően az év végéig 1960 pontig kapaszkodhatna vissza az index. Ez ugyan valamivel a jelenlegi szint alatti értéket jelent, azonban még mindig 6 százalékkal magasabb, mint a tavaly december végi érték.

Az "átlagosan pesszimista" jövőt a megkérdezettek 5,1 százaléka várta. Ha megvalósulna, akkor az index néhány napja tartó lejtmenete ebben a hónapban 1905 pontig folytatódna. Ez bizonytalan októbert követően novemberben tovább tartana a lemorzsolódás, s az index év végéig 1815 pontra csökkenhetne, 2 százalékos eséssel búcsúztatva az évet.

A legkevésbé valószínűnek tartott jövőkép
www.marketwatch.com


Amire gyakorlatilag senki se számít - s Worth interpretációja szerint ezért akár be is következhet - az egy fékevesztett emelkedés a piacon. A 492 megkérdezettből mindössze 19-en tartották ezt valószínűnek, mai 3,9 százalékos szavazati arányt jelent. Ebben az esetben az S&P 500-as indexet egy most meginduló emelkedő hullám 2200 pontig vinné október végéig. Egy novemberi, 2150 és 2200 pont közötti sávozást követően decemberben újabb erőteljes emelkedés indulhatna, s az index 2300 ponton, tavaly év végi záróértékénél 24 százalékkal magasabb szinten búcsúztatná az évet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.09.18 19:50

2014. szeptember 17., szerda 18:25 Napi.hu
A legextrémebb forgatókönyv is megvalósulhat,

ha lehet ne legyel benne, nezd meg a kepen levö kereskedö arckifejezeset, ö mar a gombon tartja a kezet.

Nem szabad a grafikont sem felreerteni, ugyanis a fak nem nönek az egig.

Mi is szokott ugy 7 evenkent bekövetkezni, 2007 - ....

Ha nagy meg mindig az optimizmus es biztatnak, hogy van meg jo lehetöseg beszallni, akkor a többiek mar kiszallnak, hiszen csak azt tudod megvenni, amitöl a többiek szabadulnak....

Az ovatossag nem art.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html