A hároméves kötvényekből eredetileg 20 milliárd forintot hirdetett meg eladásra az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), erre 60,7 milliárd forintos igény jelentkezett a befektetők részéről, amit látva az adósságkezelő 28,5 milliárdra emelte az elfogadott mennyiséget. Az átlaghozam 1,42 százalék lett, ami 28 bázisponttal volt alacsonyabb a két héttel korábbinál és 3 bázisponttal a szerdai másodpiaci referenciaértéknél.

Az ötéves papírok aukciója a kereslet szempontjából sikeres volt, hiszen a 15 milliárdos meghirdetett mennyiségre 34,5 milliárdos kereslet volt, aminek hatására 22,5 milliárdra emelte az elfogadott mennyiséget az ÁKK. Az átlaghozam 2,07 százalék lett, ami megegyezett a két héttel korábbival és egy bázispontos csökkenést jelentett a másodpiachoz képest.

A tízéves kötvények esetében az ÁKK 10 milliárdos tételt tervezett eladni, amire azonban csak 11,8 milliárdnyi kereslet volt, így 7,5 milliárdot fogadtak el. A 2,94 százalékos átlaghozam pedig 3 bázisponttal magasabb volt a két héttel ezelőttinél és 2 bázisponttal a referenciahozamnál.

A mai aukcióból az látszik, hogy az MNB múlt heti bejelentése a három hónapos irányadó eszköz korlátozásáról csak a rövid állampapírokra volt hatással, nagyjából a hároméves futamidőig bezárólag látszott érdemi hatás a hozamokban. A leghosszabb papírokra azonban ez negatívan hatott, a kereslet is gyenge volt, mivel a befektetők a rövidebb futamidő felé mozdultak el - olvasható a Portfolio.hu-n..

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!