A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Tavalyi egész éves első helyezését követően az akkori mintegy 79 százalékos emelkedést újabb csaknem 71 százalékkal fejelte meg dollárban számolva a venezuelai tőzsdeindex az idei első három hónapban. Ezzel ismét kiérdemelte az aranyérmet a nemzetközi tőzsdék dollárbázisú teljesítménye alapján felállított rangsorban. A tavaly nyáron indult rally mögött Hugo Chávez elnök rákbetegségének híre állt, ám a piac igen illikvid, így aránylag sovány forgalom mellett is nagy elmozdulásokat tud produkálni. A bronzérmet is egy dél-amerikai mutató, a kolumbiai IGBC érdemelte ki 29 százalék feletti emelkedéssel. A második helyet viszont a tavaly még harmadik legrosszabb kairói EGX−30 érdemelte ki, 38,56 százalékos emelkedéssel. A mutató a Hoszni Mubarak elnököt megbuktató tüntetéssorozat előtt kezdett mélyrepülésbe. Az idei első három hónapban viszont már bizakodóbbnak tűnnek a befektetők, az időről időre erőszakba torkolló tüntetések dacára is.

Reneszánszát éli a pár éve még feltörekvő ázsiai üdvöskéből gyorsan parkolópályára kerülő vietnami tőzsdeindex is, amely az év eleje óta negyedével került feljebb. Az intézményi befektetők által Magyarországgal gyakran egy régióba sorolt Törökország népszerűsége is megugrott az első negyedévben, a 100 legjelentősebb török papírt követő mutató ugyanis 28,5 százalékos erősödésével a negyedik helyet szerezte meg. A szűkebben értelmezett régióból a bukaresti BET index 26 százalék feletti emelkedésével a hatodik lett. Jó hír azonban, hogy a BUX dollárban számolt 21 százalékos emelkedéssel a DAX mögött hajszállal lemaradva a tizedik legjobb teljesítményt mutatta a most már egyre távolibbnak tűnő IMF-megállapodás lehetősége által megdelejezett befektetők vásárlásai következtében.

A sereghajtók közt több tavalyi nyertes is helyet foglal, a korrekció jegyében telt a jamaikai, illetve a zambiai mutató első három hónapja. A legrosszabb teljesítmény kétes dicsősége a Srí Lanka-i indexé 20,75 százalékos zakóval, ám bebetonozta helyét a vesztesek közt a ciprusi General Market index is, amely március végéig csaknem 14 százalékkal került lejjebb. Az eurózóna bajba jutott perifériaországai közül ezúttal a spanyol IBEX−35 képviseltette magát, 4,1 százalékos esésével az ötödik legrosszabb volt.

Az eurózóna válságának látszólagos enyhülése, a folytatódó jegybanki pénzpumpa, illetve a biztató tengerentúli gazdasági adatok következtében kimondottan erős negyedévet zártak a fejlett piacok irányadó tőzsdeindexei. Helyi devizában számolva a japán Nikkei−225 végzett az élen 20,6 százalékos hegymenettel, jórészt az Apple szárnyalásának köszönhetően 18,5 százalékkal a Nasdaq lett a második, míg a német DAX 17,5 százalékkal a harmadik. Utána kis lemaradással az S&P−500 11,4, a francia CAC−40 9,3, illetve a Dow Jones ipari átlaga következik 7,3 százalékkal, a sereghajtó alaposan lemaradva a londoni Footsie a maga szerény 3,8 százalékos emelkedésével.

Nemzetközi börzék éves rangsora (változás, százalék)
Az öt legjobban teljesítő tőzsdeindex*Az öt legrosszabbul teljesítő tőzsdeindex*
Venezuela SMI70,65Sri Lanka Colombo ASI−20,75
EGX−30 (Egyiptom)38,56CSE General Market Index (Ciprus)−13,73
IGBC General index (Kolumbia)29,29Lusaka All Share index (Zambia)−8,73
ISE National 100 index (Törökország)28,52JSE Market Index (Jamaika)−5,26
Ho Chi Minh Stock index (Vietnam)26,8IBEX 35 (Spanyolország)−4,09
*dollárbázison
Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!