A Napi Gazdaság cikke

Tavaly március második hetében érték el mélypontjukat a világ vezető tőzsdéi, az indexek azóta szinte töretlenül emelkednek.

Az elmúlt 12 hónap soha nem látott mértékű fellendülést hozott, nem egy piacon több mint százszázalékos hasznot lehetett azóta elérni.

A Lehman Brothers csődje előtti szintet azonban csak pár indexnek (például a londoni FTSE-100-nak vagy a BUX-nak) sikerült elérnie, a 2007-es csúcsoktól azonban még minden piac rettentő távol van.

A forint is kitartóan erősödött az elmúlt 12 hónap során, a 317-es csúcsról 266 forint alá esett tegnap az eurókurzus, a dollár árfolyama pedig 250 forintról 195 forintra csökkent. Többek között ennek is köszönhetően a BUX bekerült a világ három legjobban teljesítő indexe közé, a pesti piac vezető mutatója dolláralapon számítva 187,7 százalékkal magasabban áll, mint egy éve.

A legjobban ebben az időszakban 328 százalékos erősödéssel az ukrán tőzsde teljesített, a második a 210 százalékkal magasabbra kapaszkodó bukaresti index lett.

Szinte mindegy is volt, melyik feltörekvő piacon fialtatta az ember a pénzét, hisz Isztambul, Moszkva, Varsó és Sao Paulo is több mint 130 százalékkal ment feljebb.

A fejlett piacokon sem lehetett oka panaszra a befektetőknek, a vezető Wall Street-i mutatók 60 százalék körüli mértékben, európai társaik pedig 70 százalékkal erősödtek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!