A legnagyobb hívő dobta be a törölközőt

Jobban aggódik a részvénypiacokért Laszlo Birinyi, mint 2009 óta bármikor. Szerinte nagyon nehézzé vált előre jelezni a tőzsdei folyamatokat, főleg a Kínához hasonló országok lépései miatt. Érdemes rá figyelni, eddig bejött amit mondott.
Napi.hu, 2016. január 22. péntek, 15:48

A 2009-es bikapiacot előre jelző, s az azóta bekövetkező átmeneti nagyobb esések során is hosszabb távon optimista Laszlo Birinyi most jobban aggódik a részvénypiacokkal kapcsolatban, mint az elmúlt hét évben bármikor - írja a Bloomberg. Befektetőknek írt kommentárja szerint nehéz előrejelezni, mi fog történni az olyan országokban, mint Kína, s pont emiatt a hagyományos értékelési modellek megbízhatósága jelentősen csökkent.

A Birinyi Associates vezetője szerint nem nehéz belátni, miért kezdték a tőzsdék ilyen pocsékul az évet. A Szaúd Arábia és Irán között növekvő feszültség, a kínai részvénypiacot ismét elérő eladási hullám, az Apple ellátási lánca körüli aggodalmak egyaránt hozzájárultak a problémákhoz.

Nő az aggódás

Bár fenntartjuk az alapvetően pozitív hozzáállásunkat, azonban jobban aggódunk, mint 2009 óta bármikor. Birinyi az augusztusi esést követően még azt mondta, abból az esésből a részvények még jól jöhetnek ki. Igaza is lett, az S&P 500-as index ősszel 200 pontot meghaladó emelkedést követően májusban beállított csúcsa közelébe tudott visszakapaszkodni. Az emelkedés elején, októberben Birinyi azt állította, még lehet pénzt keresni a részvényekkel.

Sok minden torzítja a becsléseket

Ahhoz hogy megértsük, mi is áll a kínai lassulás és az ottani 44 százalékos tőzsdei esés mögött, több áll, mint az olyan dolgok elemzése, mekkora lehet a GDP, vagy milyenek lehetnek a vállalati eredmények - írja a neves szakértő. Ismerni kell a helyi kormány szándékait, s ez meghaladja lehetőségeinket - teszi hozzá. De hasonló, valószínűtlenül mély információkkal kellene rendelkezni ahhoz, hogy előre lehessen jelezni az olajpiacon várható eseményeket. Az orosz gazdaságnak például nagy szüksége lenne bevételei növelésére, eközben viszont a közel-keleti események kifutása megjósolhatatlannak tűnik, s ezek mind-mind torzítják a becsléseket.

Mivel a piaci folyamatokra jelenleg ható két legfontosabb tényező gyakorlatilag előrejelezhetetlen a befektetők számára, ezért saját piaci előrejelzéseinkről is csak azt tudjuk mondani "legjobb tudomásunk szerint".

A legjobb módja a piaci gyengeség kezelésének, ha csak magas minőségű cégek részvényeit vásároljuk. El kell kerülni az energetikai szektor részvényeit, a bankokat és a kiskereskedelmi cégeket - írja Birinyi. Az átfogóbb piaci indexeknél csalódást keltő évre kell számítani. A szemfüles befektetők ugyanakkor most is tudnak jó pénzt csinálni a piacon, de ehhez jókor és nagyon olcsón kell vásárolni - tanácsolja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2016.01.26 02:25

Egyébként szeretnénk már látni a Habony, na meg a Fodor úr meztelen fotóit is. Ha jól emlékszem a Habony urat 6 nap után otthagyta a szépséges felesége. A Tóbiás úr pedig boldogan él a szépséges feleségével, és a családjával, mint a mesében. Ezt is elég nehéz lehet elviselni ennek a sok l......nak. Ezzel azt hiszem a 888-nak még az erőszakot tevő migránsokat is sikerült beelőzni, vagy talán az lesz a következő lépés? Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.01.26 00:34

@foldnyuzo: Matematikai modellekkel dolgoznak, és nem akármilyen programokkal. Az intuíció pedig nagyon fontos, mint mindenben. Viszont én mindenkit rá szeretnék beszélni a tőzsdézésre ebben az országban. Figyelni kell, hogy a piac hogyan működik. Én autodidakta módon tanultam meg mindent eddig. És amit az ember nem ért, olyanba pedig egyáltalán nem szabad belefektetni. Amikor például mindenki megőrült az Apple IPhone-jaiért, ilyen esetekben érdemes Apple részvényt is venni, nem egy nagy őrdöngősség. És ha egyszer eljutsz évek múlva a tőkeáttételig, soha nem lesz szükséged semmilyen CSOK-ra, végre szabad ember leszel!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.01.26 00:25

@Mr. Dickinson: 2014 előtt azt sem tudtam, hogy mi a tőzsde, bankban tartottam azt a kevéske pénzemet, és a Quaestorban. Mivel nekik volt egy olyan részlegük is, ha jól emlékszem kb. 3 alapjuk volt, az egyiket Tallérnak hívták, ott figyeltem fel arra, hogy a Quaestor kötvényeinél magasabb hozamokat is elérhetek, ezért mentem el egy másik bankba, ahol sokkal több befektetési alap közül választhattam, így a cég bedőlése előtt pár hónappal, mondhatjuk úgy is, hogy a bull piac mentett meg, hogy ne a Quaestorban maradjak. Ilyen az élet. Azt, hogy mit olvasok és mit nem, azt pedig bízza rám.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.01.23 09:28

Aki tőzsdézésre adja a fejét az csak kellő kritikával fogadja bárkinek a kinyilatkoztatásait. Van akinek jók a megérzései van akinek ez nincsen az ne tőzsdézzen. Semmilyen program nem tudja leírni a valós emberi természetet és a tényleges reakciókat pénzügyi vonalon. A megérzési képesség adottság, lásd Soros.
A kínai bukta borítékolható volt már sok évvel ezelőtt. a gyors növekedés torzulásokkal jár amelyet a szabad piac mindig korrigál, csak az nem tudjuk mikor és milyen irányban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mr. Dickinson, 2016.01.23 04:56

@isabella: előtted el van rejtve az az információ, ami az amerikai embereknek szájába van rágva? Szerintem ne olvass gazdasági lapot, nem neked való....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html