Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2009-es bikapiacot előre jelző, s az azóta bekövetkező átmeneti nagyobb esések során is hosszabb távon optimista Laszlo Birinyi most jobban aggódik a részvénypiacokkal kapcsolatban, mint az elmúlt hét évben bármikor - írja a Bloomberg. Befektetőknek írt kommentárja szerint nehéz előrejelezni, mi fog történni az olyan országokban, mint Kína, s pont emiatt a hagyományos értékelési modellek megbízhatósága jelentősen csökkent.

A Birinyi Associates vezetője szerint nem nehéz belátni, miért kezdték a tőzsdék ilyen pocsékul az évet. A Szaúd Arábia és Irán között növekvő feszültség, a kínai részvénypiacot ismét elérő eladási hullám, az Apple ellátási lánca körüli aggodalmak egyaránt hozzájárultak a problémákhoz.

Nő az aggódás

Bár fenntartjuk az alapvetően pozitív hozzáállásunkat, azonban jobban aggódunk, mint 2009 óta bármikor. Birinyi az augusztusi esést követően még azt mondta, abból az esésből a részvények még jól jöhetnek ki. Igaza is lett, az S&P 500-as index ősszel 200 pontot meghaladó emelkedést követően májusban beállított csúcsa közelébe tudott visszakapaszkodni. Az emelkedés elején, októberben Birinyi azt állította, még lehet pénzt keresni a részvényekkel.

Sok minden torzítja a becsléseket

Ahhoz hogy megértsük, mi is áll a kínai lassulás és az ottani 44 százalékos tőzsdei esés mögött, több áll, mint az olyan dolgok elemzése, mekkora lehet a GDP, vagy milyenek lehetnek a vállalati eredmények - írja a neves szakértő. Ismerni kell a helyi kormány szándékait, s ez meghaladja lehetőségeinket - teszi hozzá. De hasonló, valószínűtlenül mély információkkal kellene rendelkezni ahhoz, hogy előre lehessen jelezni az olajpiacon várható eseményeket. Az orosz gazdaságnak például nagy szüksége lenne bevételei növelésére, eközben viszont a közel-keleti események kifutása megjósolhatatlannak tűnik, s ezek mind-mind torzítják a becsléseket.

Mivel a piaci folyamatokra jelenleg ható két legfontosabb tényező gyakorlatilag előrejelezhetetlen a befektetők számára, ezért saját piaci előrejelzéseinkről is csak azt tudjuk mondani "legjobb tudomásunk szerint".

A legjobb módja a piaci gyengeség kezelésének, ha csak magas minőségű cégek részvényeit vásároljuk. El kell kerülni az energetikai szektor részvényeit, a bankokat és a kiskereskedelmi cégeket - írja Birinyi. Az átfogóbb piaci indexeknél csalódást keltő évre kell számítani. A szemfüles befektetők ugyanakkor most is tudnak jó pénzt csinálni a piacon, de ehhez jókor és nagyon olcsón kell vásárolni - tanácsolja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!