A legrosszabb hónap közeleg - most kell kiszállni?

Szeptember hagyományosan rossz hónap a részvénypiacok számára - ez igaz a hosszú távú statisztikák alapján a Wall Streeten, de Budapesten is. Ez azonban önmagában még nem ok az eladásra.
Lovas-Romváry András, 2010. augusztus 30. hétfő, 17:00
Fotó:

A részvénypiac szempontjából talán október és szeptember verseng a legrosszabb hónap címéért a tőzsdei befektetők körében - nem véletlenül. Az elmúlt évek szeptemberei közül ugyan nem mindegyik hozott áresést a tőzsdén, de a nagyobb összeomlások közül nem egy erre az időszakra esett, így a hónap átlagos teljesítménye elég gyenge. A szeptember és az október rossz híre többek szerint az 1929-es depresszióig nyúlik vissza, hiszen a nagy gazdasági válság akkor az őszi tőzsdei összeomlással kezdődött.

A Wall Streeten a statisztikák értelemszerűen hosszabb időszakra nyúlnak vissza, mint itthon, így ott már értelmezhető mennyiségű adat áll rendelkezésére a statisztikusoknak ahhoz, hogy divatos teóriákat gyártsanak. Az adatok szerint 1896-tól 2008-ig az amerikai részvénypiac - ha a Dow Jones Industrial indexet vesszük benchmarknak - havonta átlagosan 0,7 százalékos hozamot biztosított, a szeptember hónapok egyenlege viszont mínusz 1,2 százalék volt.

Más megközelítésben még rosszabb a helyzet. Az 1900 óta eltelt 11 évtizedből az átlagos hozamokat tekintve 6 évtizedben volt a szeptember a leggyengébb hónap, kétszer végzett a tizedik helyen, egyszer volt a kilencedik, s egyszer a nyolcadik. 1911 és 1920 között viszont a második legjobb hónapnak számított a Wall Street-i kereskedésben.

Budapesten sem igazán jó a hónap átlagos teljesítménye - az, hogy a BUX értéke háromszorosa a 10 évvel ezelőttinek, nem a szeptembereknek köszönhető. 1997 óta a BUX átlagosan mínusz 1,8 százalékos hozamot ért el az év kilencedik hónapjában. A pluszos és mínuszos szeptemberek mérlege sem mutat túl sok jót: 8 alkalommal csökkent, 5 alkalommal emelkedett az index értéke szeptember és október elseje között. Ebből négy alkalommal viszonylag durva lejtmenetet produkált az index, 1998-ban közel 13, 1999-ben 9,5, 2002-ben 7,3 végül 2008-ban 10,2 százalékkal csökkent a BUX értéke.Az amerikai piacok rossz szeptemberi teljesítményével kapcsolatban számos elmélet született már, néhány egészen vad is, vannak olyanok, amelyek szerint az iskolakezdés miatt a tőzsdéről kivont pénzek okozzák a hónap gyenge szereplését. Tény, hogy a nyári szabadságolások után az élet a szeptember első hétfőjére eső Labor Day miatti hosszú hétvége után indul el az amerikai piacokon, ez rendszerint jelentős forgalom növekedéssel jár a nyári pangás után. Az ünnep idén szeptember 6-ára, jövő hét hétfőre esik, így az események felgyorsulására valószínűleg még egy hetet várni kell.

Persze a statisztikákkal az a legnagyobb probléma, hogy sosem lehet tudni, éppen az adott hónapban működnek-e.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.08.30 17:44

Ha szeptember a legrosszabb hónap akkor szeptemberben kell beszállni (venni), amikor mindenki szörnyülködik és el akar adni...persze holnap még augusztus van azaz ki lehet szállni, dehát valamikor be is kell majd szállni, ha nem elég vonzó az évi pár százalék a bankban...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html