Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A társaság az első negyedévben az átlagnál enyhébb időjárás ellenére 24,79 millió eurós árbevételt realizált, amely mintegy 5 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben. A bruttó fedezet azonban már 15 százalékkal 8 millió euróra romlott, elsősorban a beruházási tevékenységek kifutása miatti árbevétel- kiesésnek, és az ezen realizált profit elmaradása miatt.

A főként az igénybevett szolgáltatások terén markánsan csökkenő működési költségek folytán (a központ áramvonalasításának hatásai a végkielégítések miatt csak később jelentkeznek) az EBITDA viszont a bázishoz képest harmadával 4 millió euróra bővült. A pénzügyi soron ellenben - részben a cég saját kötvényei után februárban fizetett kamatráfordítások miatt - 3,2 milliós veszteség jelentkezett, így a nettó soron 800 ezer eurós mínuszt mutatott ki az E-Star, ami komoly visszaesés a tavalyi azonos időszak 7,6 milliós nyereségéhez képest, ám a negyedik negyedévhez viszonyítva már kétharmados csökkenést mutat a veszteség.

A fő kérdés továbbra is a finanszírozás és a likviditási helyzet. Lengyelországban a társaság tárgyalásokat folytat helyi bankokkal a projektek 7 millió eurós refinanszírozásáról, ám adott esetben ezt részben varsói kötvénykibocsátással oldanák meg. A győri RESZ Kft. refinanszírozására az OTP-vel folytatott tárgyalások sikertelen zárulását követően a második-harmadik negyedévre próbálnak megoldást találni.

Jelentős problémát okoz a magyarországi önkormányzatok fizetési moráljának romlása, a kintlevőségek jelentősen növekedtek az időszak során. A helyzet kezelése érdekében a társaság ideiglenesen megemeltette folyószámlahitel-keretét, hosszabb beszállítói fizetési periódusokat alkalmaz, a második negyedévtől nemzetközi cash poolt állít fel, illetve kihasználatlan szén-dioxid kvótákat értékesít. Kérdés, hogy ez elég lesz-e a befektetők meggyőzésére és a folyamat romlásának feltartóztatására.

A gyorsjelentés számainak értelmezésekor ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az éves jelentés még mindig felülvizsgálat alatt áll egy IFRS előírás eddig figyelmen kívül hagyott alkalmazása miatt, így a beszámoló a tavalyi utolsó negyedévessel megegyező elvek mentén közölte eredményeit.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!