A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Az EU pénzügyminisztereinek megbízásából az Európai Bankfelügyelők Bizottsága (CEBS) által rendezett teszten azok a bankok buktak volna meg, amelyek háromféle forgatókönyv bármelyikében nem tudták volna fenntartani a hatszázalékos tőkemegfelelési rátájukat (a Tier-1 mutatót, amelynek jelenleg a hivatalos szabályzói minimuma négy százalék).

A forgatókönyveket a CEBS bocsátotta az érintett 91 bank rendelkezésére és ellenőrizte a bankok saját számításait. A hazai bankok közül csak az OTP és az FHB indult önállóan a teszten, a többieket anyabankjukkal együtt, csoportonként értékelték. Mindkét hazai tőzsdei bank teljesítménye igazolta az elemzők pozitív várakozásait.

Az OTP Bank tájékoztatásából kiderül, hogy a legnagyobb magyar bank a pesszimista szcenárió esetén (ez 2010-2011-re összesen 36 százalékos tőzsdei visszaeséssel, az államkötvények minősítésének négy fokozattal történő romlásával, a bankközi kamatok rövid távra 125, hosszú távra 75 bázispontos emelkedésével számol) a becsült alapvető tőkemegfelelési mutató a 2009 végi 13,8 százalékhoz képest 2011 végére 16,8 százalékra módosulna. Ha mindez a délkelet-európai országok súlyosbodó pénzügyi válságával és a szuverén kockázatuk emelkedésével párosulna, a Tier-1 mutató 0,6 százalékponttal ugyan rosszabb lenne, ám annak 16,2 százalékos értéke így is kiemelkedne az európai mezőnyből.

Az OTP közleménye kiemeli, amennyiben hatszázalékos Tier-1 mutatóval számolunk, ezenfelül az OTP Banknak 2,7 milliárd eurós puffer áll rendelkezésére. (Vagyis nem irreális az az elképzelés, hogy az OTP részt vegyen a térség bankrendszerének konszolidálásában - bár erről a mostani közlemény nem szólt.)

Méreteihez képest az FHB is jól szerepelt a stresszen, a pesszimista forgatókönyv szerint az alapvető tőkemegfelelési mutatója a 2009 végihez képest 8,6 százalékról 2011-re 10,8 százalékra változna, illetve ha a szuverén kockázati sokk is bekövetkezne, 10,2 százalék lenne az eredmény. (Az FHB azonban nem rendelkezik "déli" kitettséggel, a magyaron kívül csak kisebb csomag német állampapírt tart, ám a teszt ezek leértékelődésével is számolt.) A hatszázalékos küszöb felett az FHB 73,6 millió euró pufferrel rendelkezik. Ha az optimistább forgatókönyvet nézzük, az FHB mutatója 14,1 százalékra változna.

A teszt természetesen nem veheti figyelembe a várható banki változásokat, így az FHB és az Allianz Bank egyesülését. Megfigyelők szerint a 100 milliárd forintos mérlegfőösszegű (vagyis az FHB-nál hatszor kisebb) kisbank beolvasztása 2011-re tovább javítja az FHB tőkemegfelelését.

(A szerző rendelkezik OTP- és FHB-részvényekkel.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!