A Mol helyi leányvállalata, a Kalegran 80, a Gulf Keystone Petroleum Ltd 20 százalékos tulajdonában lévő Akri-Bijeel blokkban március végén indult el a Bekhme−1 jelű, immár második kutatófúrás mélyítése. A fúrást a Rotary Zrt. végzi, míg a Mol részéről hét magyar olajmérnök ellenőrzi a fúrási munkálatokat, akik 4-4 hetes váltásban dolgoznak. Irak kurdisztáni autonóm régiója alapvetően biztonságos területnek számít, így a kockázatok is minimálisak.

A Mol 2007 novembere óta van jelen Kurdisztánban, ekkor írta alá a termelésmegosztási szerződést a nagyfokú önállóságot élvező regionális kormánnyal. A kurd autonóm régió északi részén két blokkban érdekelt a magyar olajcég, a fővárostól, Erbiltől 50 kilométerre északra, a török határ közelében lévő 889 négyzetkilométeres Akri-Bijeel blokk operátora a Mol, az ezzel határos Shaikan blokk operátora és 75 százalékos tulajdonosa a Gulf Keystone Petroleum Ltd, itt − a Texas Keystone mellett − a Mol 20 százalékos résszel bír.

Az Akri-Bijeel blokkban decemberben fejeződött be a Mol első kutatófúrása, ez napi 3743 hordó olajat és 99 hordónak megfelelő földgázt adott. Itt azonban a tulajdonosi struktúra változása várható, egy az állam által kijelölt társaság szerez majd 20 százalékos részesedést a területen, ám ez a harmadik fél az eddig felmerült fejlesztési költségek ráeső részét megtéríti majd.

Az új fúrás, a Bekhme−1 ettől húsz kilométerre északra, vadregényes körülmények között, 1500 méteres magasságban, hegyi terepen helyezkedik el. A harmadik tervezett fúrást, a Gulak−1 jelűt várhatóan 2012 tavaszán kezdik mélyíteni, míg a Bijell−1 kútnál a jövő év február-márciusban kezdődik a próbatermelés. Utóbbiról Ahmad Majdi, a Kalegran magyarul tökéletesen beszélő vezérigazgatója elmondta, a későbbiekben napi 6−10 ezer hordónyi kitermelés várható. Az autonóm kurd régióban 17 ország 40 olajvállalata van jelen, ám a Mol még így is az öt legnagyobb szereplő egyike − hangsúlyozta Majdi.

A Shaikan blokk valamivel kisebb (283 négyzetkilométer), itt a második kutatófúrás idén márciusban napi 8064 hordó olajat és 393 hordó egyenértékű földgázt adott.

A Mol becslése szerint az Akri-Bijeel blokk geológiai készlete mintegy 2 milliárd hordó olaj, amelyből a Molra jutó kitermelhető vagyon mintegy 725 millió barrel. Ez csaknem 100 millió tonna olajnak felel meg. Igaz, nehézolajról lévén szó, a készletek alig több mint 10 százaléka termelhető ki gazdaságosan. A tervek szerint 2017-ben indul meg az iparszerű kitermelés (ez főleg a vezeték-infrastruktúra kiépítésétől függ).

Optimális esetben 2019-re − ekkorra éri el a termelés a csúcsot − a mezőből a kormányzati elvonást is figyelembe véve a Molra napi 64−76 ezer hordó olejegyenérték jut. Ez gyakorlatilag több, mint a jelenlegi teljes magyar olajfelhasználás fele. Mivel a területre a Mol termelésmegosztási megállapodást kötött a kurd kormánnyal (azaz nem koncesszióról van szó), a felhozott kőolajat felosztja egymás közt a társaság és a kurd kormányzat. Utóbbi számára maradéktalanul értékesítik a Kalegranra jutó részt a megállapodás értelmében.

A Shaikan blokk geológiai készlete ugyan még jelentősebb (mintegy 4,6 milliárd hordó), ám a Molra jutó kitermelhető mennyiség lényegesen kevesebb. Itt viszont már hamarabb, valószínűleg 2015-ben megindulhat a kitermelés, a próbatermelés már jelenleg is folyik. A Mol 2008−2010 közötti összes iraki kurdisztáni befektetése mintegy 100 millió dollárra becsülhető, ám az idén további 100 milliót fektet be a társaság, míg a kitermelés megkezdéséig ennél még többre lesz szükség.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!