A jelek szerint nem csak Magyarországot szemelte ki magának ígéretes befektetési terepként az amerikai alapkezelő, a Franklin Templeton, a Financial Times tudósítása szerint ugyanis Ukrajnában is hatalmas pozíciókat épített ki az elmúlt időszakban. A lap szerint augusztus végén a Franklin Templeton kezelésében lévő befektetési alapok már 5 milliárd dollárnyi ukrán állampapírral rendelkeztek. Ez ugyan kevesebb, mint a magyar papírokból tartott készlet - ez ugyanis a legutóbbi nyilvános adatok szerint ennek több, mint kétszeresére rúgott - azonban így is a külföldiek kezén lévő ukrán állampapírok egyötödét jelentették.
A lap szerint az alapok befektetési döntéseiért felelős Michael Hasenstab az ukrán téttel talán a szokásosnál is nagyobb kockázatot vállalt a lap szerint. Az ország helyzete ugyanis egyre romlik, a gyenge gazdasági teljesítményhez növekvő költségvetési hiány és negatív folyó fizetési mérleg társul, s egyre csökken az ukrán jegybank devizatartaléka. Az ukrán államcsőd ellen védő CDS-ek árfolyama folyamatosan emelkedik, s a szakértők szerint csak idő kérdése, hogy az ország ismét vagy az IMF, vagy pedig Oroszország pénzügyi segítségét kérje a fizetésképtelenség elkerülése érdekében.

Nem kizárható, hogy az ország hamarosan deviza és adósságválságba kerül - mondta Paolo Batori, a Morgan Stanley vezető stratégája a Financial Times-nak. Ez bekövetkezhet akár holnap, akár a jövő héten, akár a jövő hónapban.

A kiutat az jelentheti, s ez a pozitív forgatókönyv a kötvénybefektetők szempontjából, ha sor kerülne a hónap végéig az Európai Unióval a tervezett szabad kereskedelmi megállapodás aláírására az ország részéről. Ez megnyithatná az utat egy újabb IMf program előtt, s ekkor a pénzügyi válság valószínűleg elkerülhető lenne. A problémát az jelenti, hogy az ország növekvő nyomással szembesül Oroszország részéről, az ugyanis nem nézi jó szemmel az ország tervezett csatlakozását az uniós szabad kereskedelmi övezethez.

Ukrajna nagyon úgy tűnik, hogy válaszút előtt áll, dönteni kell, hogy inkább az orosz, vagy az uniós befolyást és függést tartja-e jobbnak az ország jövője szempontjából. A tervezett megállapodás ebből a szempontból döntő jelentőségű lehet. Ugyanakkor a kötvénybefektetők számára az sem lenne tragédia, ha nem jönne létre az Unióval a megállapodás, hiszen ebben az esetben valószínűleg Oroszországtól kapnának pénzügyi segítséget. A sztorit ez jelenti az ukrán kötvényekben, amelyek hozama euróban meghaladja a 10 százalékot. Valaki tehát a kötvénytulajdonosok szerint előbb utóbb belép megmentőként az utolsó pillanatban. Ha csak a makroadatokat és az ország finanszírozási helyzetét nézzük, akkor ez alapján senkinek nem lenne kedve ukrán állampapírokat vásárolni - mondta a Napi.hu-nak egy szakértő.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!