Az utóbbi években ugyan folyamatosan nőtt a Matáv osztalékhányada, ám a telekom cég különböző indokokkal (mint például a magas beruházási igény) mindig alacsonyan tartotta a részvényeseknek kifizetett összeget. Tavaly a társaság még a Deutsche Telekomnak a Westel többségi pakettjének megszerzéséért kifizetett 226 milliárd forint okán húzta meg az osztalék szintjét 11 forinton. A mostani "óriási lépéssel" a Matáv 20 százalékra emelte a kifizetési rátát a korábbi 13,5 százalékról, ám a lépés hátterében ismét a német anyacéget kell sejtenünk, hisz az összesen 18,5 milliárd forintnyi osztalékból 11 milliárd a Deutsche Telekomot terheli. A cég igazgatósága és felügyelő bizottsága megtárgyalta a Matáv Rt. és a Matáv Csoport magyar számviteli szabályok szerint készült 2002. évi gazdálkodásáról szóló éves beszámolóját és azt elfogadásra javasolja a közgyűlésnek. A Matáv stratégiai prioritása továbbra is az, hogy középtávon értékteremtő akvizíciókat hajtson végre, a jövőbeli potenciális akvizíciók feltétele, hogy a mérleg kellően rugalmas legyen. A Matáv jelenlegi becslése szerint ez akkor érhető el, ha az eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak a nettó adósság + saját tőke + kisebbségi részesedésekre vetített aránya) 30-40 százalék között van. A Matáv célja, hogy az osztalék összegét forintban kifejezve tovább növelje, miközben az eladósodottsági ráta a fenti határok között marad. A Matáv hangsúlyozza, hogy az osztalékpolitika nemcsak a jövőben felmerülő akvizíciós lehetőségektől, hanem a csoport jövőbeli pénzügyi helyzetétől, valamint az általános piaci feltételektől is függ.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!