BUX
39026

A Matáv már nem lesz az, ami volt - de miért?

A Matáv nevet vált, a cég már májustól Magyar Telekom Rt. néven működik tovább. A váltástól - amelyet a kedvezőtlen lakossági vélemények is indokoltak- pozitív eredményhatást vár a cég.

Molnár Gergely, NAPI Online, 2005. január 20. csütörtök, 12:39

A társaság nevéről a végső döntést a 2005. február 22-én tartandó rendkívüli közgyűlés hozza meg. A döntés eredménye egyúttal a T-márka teljes körű hazai bevezetése lesz. A Matáv Csoport és anyacége, a Deutsche Telekom évek óta tartó szoros együttműködése az újabb T-márkák magyarországi bevezetésével tovább mélyül. A Matáv mobil üzletága T-Mobile Magyarországra történt átnevezésének sikerét követően folytatódik a T-márka teljes körű bevezetése Magyarországon. Ez újabb lépés a Matáv szolgáltatásainak a Deutsche Telekom Csoportba történő integrálása felé. A Matáv Csoport márkastruktúrája várhatóan a Deutsche Telekom Csoport márkastruktúráját követi majd, így olyan világszerte ismert és népszerű márkák bevezetésére kerülhet sor Magyarországon mint a T-Com, a T-Systems és a T-Online.

Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója a kiadott közleményben úgy nyilatkozott, a világon szinte mindenhol jelen levő Deutsche Telekom Csoporttal való szoros partneri viszony, és a T-márka teljes körű hazai bevezetése növelik a cég értékét és versenyképességét. Új, innovatív termékeket és szolgáltatásokat bevezetése is várható.

A névváltáshoz közvetlenül kapcsolódó működési költségeket a Deutsche Telekom viseli. A név- és márkaváltás költsége, valamint a DT-csoporttól kapott költségtérítés nettó alapon kerül elszámolásra, így ezek nem lesznek hatással a Matáv bevételi és EBITDA iránymutatásaira. A Matáv Csoport pénzügyi kimutatásaiban nincs olyan márkanév aktiválva, melyre a névváltásnak hatása lenne, így a névváltás nem jár márkanévhez kapcsolódó értékvesztéssel.
A névváltás várhatóan pozitív hatással lesz a Matáv működési eredményére, hiszen a márkanévhez kapcsolódó új imázs erősíteni fogja a Matáv versenypiaci pozícióját a magyarországi vezetékes piacon, a vonzó, új ajánlatok pedig elősegítik a forgalom növekedését.

Nagy Bálint, a Matáv kommunikációs igazgatója közölte: jelenleg folyik a névváltás
előkészítése, s ha arra a februári közgyűlés áldását adja - amire a tulajdonosi viszonyok alapján minden esély megvan - májustól már új néven működhet a társaság. A névváltás ez említettek mellett az is indokolja, hogy a lakosság körében a Matávhoz számos negatív tényező tapad.

Az intézkedés csak a Matáv nevet használó leányok, illetve az Axelerót érinti, ám a kisebb, regionális szolgáltatókra nem vonatkozik.
A magyar telefonszolgáltató a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a jövőben megfelelően éves licencdíjat fizet majd a DT-nek. Ennek összege az általánosan elfogadott szint alsó szintjéhez határát súrolja majd.
Ezt az összeget most nem közölték, ám a Matáv tőzsdei jelentései választ adnak majd erre a kérdésre.