Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A podgoricai Vijesti című napilap szerint a magyar vállalat nemcsak az állami részvényekre, hanem a kisrészvényesek kezében lévő papírokra is ajánlatot tett – írja az MTI-re hivatkozva az origo.hu. Az 51 százalékos állami részvénypakettért a Matáv állítólag 114 millió eurót ajánlott, további 51 milliót kínált a kisrészvényesek kezében lévő 49 százaléknyi részvényért. Kötelezettséget vállalt emellett arra is, hogy öt éven belül 67 millió eurót fektet be a montenegrói távközlési cégbe. Más hírek szerint a Matáv 146 millió eurót ajánlott összesen az állami tulajdonrészért és befektetések gyanánt, illetve további 3,5 eurót kínált részvényenként a kisbefektetőknek. A podgoricai lapok szerint a magyar cég ajánlatával rálicitált a többi ajánlattevőre, a szerbiai Telekom Srbijára, a szlovéniai Telekom Sloveniára, illetve az osztrák Mobilkomra. A Dan című ellenzéki napilap is úgy tudja, hogy valószínűleg a Matávot hozzák ki győztesnek, mert a legjobb ajánlatot tette. A lap szerint Podgoricában olyan hírek kaptak szárnyra, hogy a Matávnak volt "belső embere", s még mielőtt lejárt volna az ajánlattevési határidő, tudomást szerzett a többi ajánlatról. A Dan szerint a szerb vállalat 98 millió eurót ajánlott az állami tulajdoncsomagért. A lappal közölték a szerb cégnél, hogy a befektetések és a szociális program tekintetében a Telekom Srbija tette a legjobb ajánlatot, de a készpénzes ajánlat tekintetében lekörözték. A Dan úgy tudja, hogy a szerb vállalat ugyancsak 3,5 eurót ajánlott a dolgozók kezében lévő részvények darabjáért, de ezzel együtt is csak a második legjobb ajánlatot tette. (A Belgrád-párti ellenzékhez húzó Dan szerint a montenegrói kormánynak sehogyan sem felelne meg, ha a jelenlegi politikai és gazdasági körülmények közepette szerb vállalat venné meg a legjobb montenegrói céget.) A Telekom Crna Gora vásárlóját két kritérium alapján választják ki: a pénzajánlat 75 pontot ér, legfeljebb 25 pontot adnak az üzleti tervért és a szociális programért. A tenderbizottság várhatóan január közepén rangsorolja az ajánlattevőket, a győztest az állami privatizációs tanács hirdeti ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!