A csúcson kell abbahagyni a tőzsdén is - a részvényárfolyamok sokszor olyankor kezdenek el esni, amikor a konjunktúra dübörög és a kilátások csodálatosnak tűnnek. Ugyanúgy sokszor megéri vásárolni, amikor a gazdaság zsugorodik és a média tele van katasztrófahírekkel - írja a német Handelsblatt. Például így volt ez 2009 márciusában is, amikor a krízis mélypontján indultak újra rohamra a részvényindexek.

Ilyen megfontolásból a Sarasin bankház érdekes tesztnek vetette alá a tőzsdéket, vezető stratégája, Philipp Bärtschi megvizsgálta, hogyan viselkednek a tőzsdei árfolyamok a különböző gazdasági adatok (GDP, infláció, beszerzési menedzserindex, fogyasztói bizalom) közzétételének hatására. A hírek fokmérőjeként a Cesi indexet használta (Citigroup Economic Surprise Index, amelynek persze nincs köze az azonos nevű, megszűnt kelet-közép-európai tőzsdeindexhez). A mutató a pozitív és negatív meglepetések számát méri, konkrétabban azt, hogy a kijövő adat az elemzők várakozásai átlagánál (a konszenzusnál) rosszabb vagy jobb lett.

Mostanában az USA-ra szóló Cesi meglepetésindex drámaian esett, 2009 eleje óta a legalacsonyabb szintre érkezett, mert sok olyan adat jött, amelyek értéke mélyen a konszenzus alatt maradt. Az index 2009 eleji és 2010 augusztusi mélypontjai után egyaránt rákapcsoltak a részvényindexek, legalábbis akkor, amikor a mutató süllyedése megállt. Fordítva pedig, az árfolyamok az utóbbi években süllyedésnek indultak, amikor az index magasra szökött. Persze mindebből még nem lehet biztosan tudni, hogy most fellendülés kezdődik-e, és ha igen, akkor az több lesz-e egy átmeneti korrekciónál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!