Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Jelentősen megnövekedett a magánbefektetők súlya a tőzsdei kereskedésben - derül ki a lapunk birtokába jutott felmérésből, amelyet a Budapesti Értéktőzsde végzett szekciótagjainak körében. A még tavasszal készített vizsgálat eredménye szerint 2008 elejéhez képest átlagosan 22 százalékkal növekedett a magánbefektetők által nyitott aktív értékpapírszámlák száma.

A frissen tőzsdére áramló befektetői réteg körében rendkívül népszerűek az internetes megbízások, a magánbefektetők által adott megbízásokban immár több, mint 50 százalékot képviselnek. Az adat jelentős növekedést mutat, hiszen 2008 áprilisában ez az arány még alig haladta meg a 18 százalékot. Az interneten keresztül érkező megbízások nemcsak számukban, de értékükben is robbanásszerűen emelkedtek.

Az egy évvel korábbi kevesebb mint 4 százalékról 25 százalékra ugrott fel arányuk a felmérésben részt vevő brókercégeknél. A magánbefektetők által adott megbízások súlya a forgalmon belül duplájára emelkedett egy év leforgása alatt. Ezzel sikeresen tudták ellensúlyozni a saját számlás és az intézményi megbízások csökkenését. A kisbefektetők teljes forgalmon belüli aránya 45 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 21 százalékról. A tőzsde felmérésében részt vevő szekciótagok a BÉT részvényforgalmának 71 százalékát adták.

A magánbefektetők rohama tavaly októberben indult meg, akkori információink szerint a tőzsdei áresésben rengetek új számlát nyitottak a brókercégeknél. A legkedveltebb befektetési célpont az OTP-részvény volt, akkori becsléseink szerint a bank jegyzett tőkéjének akár 7 százalékát is elérhette az a részvénymennyiség, amelyet ez a frissen tőzsdézni kezdő réteg felszívott.

Októberben csak az egyik internetes kereskedési rendszert üzemeltető cég 1500 új ügyfelet szerzett, brókerek akkori beszámolója szerint a tőzsdén frissen megjelent befektetők zöme ez előtt még sohasem vásárolt részvényt.

Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy az előző medvepiac végén egészen másfajta folyamatok zajlottak le a budapesti értéktőzsdén, 2002-2003-ban a brókercégek a tőzsdei forgalom és a magánbefektetői érdeklődés csökkenésével voltak kénytelenek szembesülni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!