Úgy tűnik, a legvagyonosabb amerikaiak kezdik túlértékeltnek tartani a részvénypiacokat és már nem szívesen vásárolnak részvényeket, inkább eladják azokat és készpénzt halmoznak fel, készülve a rosszabb időkre. A CNBC Milliomos felmérésének adatai szerint egyre több milliomos amerikai állította azt, hogy rövidebb távú befektetéseinek növelte összegét, és egyre kevesebben tervezik növelni tőzsdei befektetéseiket - írja a portál.

A lépés érthető, hiszen míg tavaly szinte az összes tőzsde felfelé menetelt, az általános befektetői nézet az volt, hogy világgazdaság egy szinkronizált növekedési fázisban van. Most azonban a legtöbb piac hónapok óta korrekciós fázisban van és a befektetői hangulatot eléggé negatívan befolyásolja a Donald Trump amerikai elnök által meghirdetett kereskedelmi háború. A portál szerint a Fehér Ház több illetékese is jelezte, hogy ennek során az elnök nem lesz figyelemmel annak kedvezőtlen részvénypiaci hatásaira.

Az említett felmérésben 750 olyan befektetőt kérdeztek meg az Egyesült Államokban, akik több mint egymillió dollárnyi befektethető vagyonnal rendelkeztek. A válaszadók meglehetősen széles körből kerültek ki, szerepeltek közöttük republikánus és demokrata szavazók is, de politikailag magukat függetlennek vallók is. A mostani felmérés annyiban érdekes, hogy ez az első ilyen jellegű körkérdés, amelynek adatait a piaci volatilitás idén év eleje óta bekövetkezett megugrását követően vették fel.

A felmérés eredményei nem okoztak igazán meglepetést, inkább megerősítették a más jelekből is látható folyamatokat. Júniusban például az Amerikában jegyzett globális részvényalapok akkora tőkekiáramlást regisztráltak, amekkorára utoljára 2008 októberében, a Lehman Brothers összeomlását követően volt példa, de a befektetők az amerikai részvényalapokból is vontak ki tőkét. Ami viszont meglepő lehet, hogy hatalmasra nyílt a szakadék a részvénybefektetést tervezők és az ettől magukat távol tartók tábora között. A válaszadók mindössze 17 százaléka mondta azt, hogy szeretné a következő egy évben tőzsdei kitettségét növelni.

Eközben a vagyonos amerikaiak immár kevesebb, mint fele számít csak arra, hogy az amerikai gazdaság az évet erősebben fejezné be jelenlegi helyzeténél, s tavaly ősz óta 20 százalékponttal csökkent az S&P 500-as részvényindex emelkedésében bízók aránya. A fiatalabb vagyonosok és a jelentős vagyonnal rendelkezők között nagyobb volt az aránya azoknak, akik szabadultak a részvényektől és inkább a rövidebb távú, biztos befektetéseket - készpénz, pénzpiaci alapok, kincstárjegyek, betéti számlák - részesítették előnyben.

Ugyanakkor a felmérés egyik fontos tanulsága az, hogy a megkérdezett milliomosok hosszabb távon nem ábrándultak ki a részvényekből, az eladások és a készpénz jellegű befektetések arányának növelése inkább taktikai jellegű. A portál több pénzügyi és befektetési szakértőt is megkérdezett a folyamatról, akik úgy vélték, a befektetők inkább a jobb beszállási lehetőségre várnak.

Doug Boneparth, a Bone Fide Wealth elnöke szerint a befektetők egyszerűen megtanulták a 2008-as pénzügyi válság leckéjét és tartalékolnak némi száraz puskaport. Ráadásul azzal, hogy az amerikai kamatok emelkedésnek indultak, már 2 százalék feletti hozamot tudnak elérni a rövidebb távú kamatozó befektetésekkel. Ez egészen más helyzet, mint amikor a nulla közeli kamatok miatt egyszerűen nem volt hova tenni a pénzt.

A kép forrása: Pixabay.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!