Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eredetileg 500 millió eurót célzott meg az olajipari konszern, azonban a többszörös túljegyzés miatt 750 millió euróra emelték a kötvénykibocsátás összegét - mondta Simola József, a Mol-csoport pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

A 7 éves futamidejű kötvények éves kamata 2,625 százalék, hozama 2,75 százalék. Az új kibocsátás az olajcég kötvénykötelezettségeinek refinanszírozására szolgál. A jelenlegi olajiparági környezetet és bizonytalanságot figyelembe véve a csütörtöki tranzakció pozitív mérföldkőnek számít, a kötvénybefektetők részéről hosszú távú bizalom megszavazását jelenti a Mol felé. Emellett azon döntést is megerősíti, amellyel év elején az igazgatóság megszüntette a Magnolia ügylet 610 millió euró értékű, lejárat nélküli finanszírozási struktúráját - tette hozzá Simola.

Regionális és iparági összehasonlításban is kiemelten alacsony kupon mellett tudta a Mol kibocsátani a kötvényt. Kedvezőbb kondíciókat ért el, mint a Horvát Villamos Művek (HEP), valamint a horvát állam.

Ortutay Zsuzsanna, a Mol-csoport treasury igazgatója a Fitch Ratings minősítéséről úgy nyilatkozott: a kötvény hitelminősítése megegyezik a Mol, mint kibocsátó kockázatával, mivel semmilyen speciális biztosítékot nem kapnak a kötvénytulajdonosok.

A Fitch márciusi döntésével kapcsolatban azt mondta: az, hogy a hitelminősítő stabilra javította a Mol osztályzati kilátását az olajipari vállalat szolid üzleti modelljének elismerése, valamint igazolja, hogy a Mol üzleti eredménye sokkal kevésbé kitett az olajár-ingadozásnak, a vállalat egyensúlyban tudja tartani költéseit és beruházásait.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!