A régiós olajcégek közül fundamentális és értékeltségi alapon a Mol a kedvence a KBC Securities Brókercégnek − mondta el a szektorról készült elemzése alapján Császár Péter, a cég régiós olajcégekkel foglalkozó elemzője hétfőn újságíróknak.

Császár ugyan a jövő héten megjelenő harmadik negyedéves gyorsjelentésben nem tartja kizártnak, hogy a Mol veszteséges negyedévről ad számot, ennek oka azonban az utolsó három hónap forintgyengülése lehet, ami jelentősebb átértékelésre késztette a Molt a devizahiteleinél. Így ennek a készpénztermelés szempontjából nincs jelentősége − tette hozzá. Az üzemi eredmény jelentős részét továbbra is a kitermelés üzletág hozhatta a Mol esetében, míg a finomítás nullszaldó körül lehetett − tette hozzá. Az elemző szerint a jövőre nézve is elsősorban a jelentősebb kitermeléssel rendelkező olajcégeket lesz majd érdemes vásárolni az amúgy alulárazott szektorban. Ennek oka, hogy 2014-ig jelentősen nőnek majd a finomítói kapacitások, amelyek nem lesznek jó hatással az ebben az üzletágban elérhető nyereségre. Ugyanakkor fontos lehet ennek az üzletágnak a szempontjából azt figyelni, hogy minél nagyobb arányban tudjon egy cég a kőolajból gázolajat előállítani, s e téren a Mol szintén jól áll.

A KBC elemzője szerint a szektor jövőjét illetően fontos szempont lesz az osztalék kifizetése is. Meglátásuk szerint jövőre már a Mol is fizetni fog a részvényeseinek, aminek az esélyét növeli, hogy a korábbi, ellenséges tulajdonosoknak tartott osztrák és orosz cégek helyett a magyar állam van jelen több mint 20 százalékos részesedéssel.

A KBC elemzői egy stressztesztet is elvégeztek a régiós olajtársaságokon, amelyben a Mol nem szereplt rosszul. E tekintetben a rugalmatlan költségszerkezetű cégek azok, amelyeket a leginkább rosszul érinthet egy romló gazdasági környezet, a Mol azonban e tekintetben közepesen kockázatosnak számít. Császár szerint a következő két évben jöhet egy kis gazdasági visszaesés, ami korrekciót hozhat ugyan az olaj árfolyamában, ez azonban a magas költségek miatt nem lesz jelentős, így 90 dollár alá nem várja átlagosan a fekete arany árfolyamát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!