A Shell Romania SRL részvényei 100 százalékának megvételét magában foglaló tranzakció keretében a Molhoz kerül a brit-holland hátterű cég 59 töltőállomásból álló országos hálózata, valamint a kenőanyag, a repülő-üzemanyag, és a nagykereskedelmi üzletág. Az ügyletet követően a Mol Romániában több mint 130 töltőállomást üzemeltet majd. A tranzakció zárása a szükséges hatósági jóváhagyások megszerzése után, 2005 elején várható. Ez év áprilisában, majd augusztusban a román Ziarul Financiar (ZF) gazdasági lap, piaci forrásokra hivatkozva már megszellőztette az ügyet. Az újság értesülését akkor a Mol nem kívánta kommentálni. Tavasszal a lap arról írt, hogy a Shell mintegy 70 millió dollárért kínálta fel a kúthálózatot (ez akkor közel 15 milliárd forintot jelentett, jelenleg viszont csak 13,2 milliárdot). A vételáról szóló találgatásokat a Mol most sem kommentálta. A brit-holland olajcég tavaly júliusban már 23 kútját eladta a Molnak. A román pénzügyi lap tavasszal azt írta, hogy a Shell azért szabadulna meg a kutaktól, mert a részlegesen liberalizált piacon nem tudja tovább emelni az árakat, hogy növelje bevételét és hasznát. A román piacon vezető pozícióban lévő Petrom az ország 2 000 töltőállomásából mintegy 600-at birtokol, lehetetlenné téve a külföldi versenyzőknek, hogy komoly nyereséget érjenek el, hisz nem tudnak versenyezni a mélyre nyomott árakkal. A Shell Romania SRL egyébként korábban folyamatosan veszteséges volt, javuló tendencia az elmúlt évtől figyelhető meg (1999-ben 13,2 millió, 2,8 millió dollár 2000-ben, 3,8 millió 2001-ben és még 2002-ben 100 ezer dollár volt a veszteség a ZF szerint). Romániában egyébként Petromhoz hasonló nagyságú hálózattal bír a Lukoil és a Rompetrol is. A Mol már eddig is a negyedik helyezett volt, majd a Shell, az OMV, illetve az Agip következett, s ott vannak még a magánkézben lévő kutak is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!