A Slovnaft tegnap kapta meg a szlovák pénzügyminisztérium jegyzőkönyvét, melyben az árszabályozás feltételeinek megsértéséért, valamint „aránytalan árnak minősülő ármegállapítás” miatt 1,3 milliárd szlovák korona (mintegy 8 milliárd forint) bírság kiszabását helyezte kilátásba. A bírság kiszabására a tárcának külön államigazgatási eljárás keretén belül lesz lehetősége, melynek végső határozata ellen a Slovnaft bírósági felülvizsgálati kérelemmel élhet.

A Mol és a Slovnaft a kiadott közlemény szerint vitatja az eljárás jogszerűségét és megalapozottságát, egyrészt amiatt, mert szerintük a pénzügyminisztérium utólagos ármegállapítással kívánja szabályozni az olajipari termékek liberalizált piacát. (Ezzel a tárca megsérti a Magyarország és Szlovákia közötti „A beruházások

ösztönzéséről és kölcsönös védelméről” aláírt megállapodást, valamint korlátozza az EU

tagállamok közötti szabad kereskedelmet - vélik az érintett cégek.)

A Mol és szlovákiai leánya hangsúlyozza továbbá, hogy a szlovák ártörvény Slovnaftra történő alkalmazásának feltétele a releváns piac és a Slovnaft azon belüli erőfölényes piaci pozíciójának versenyhatóság általi megállapítása lenne, amelynek kimondása előtt a szlovák hatóságoknak együttműködési kötelezettsége lett volna a Brüsszeli Bizottsággal. A Mol-csoport megítélése szerint megfelelő versenyhatósági eljárás lefolytatása nélküli hatósági intézkedés a szlovák pénzügyminisztérium részéről a Brüsszeli Bizottság megkerülését és Szlovákia részéről a Római Szerződés megsértését jelentheti - fogalmaz a közlemény.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!