A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Amennyiben a BUX index egy hónappal ezelőtti mozgását vesszük górcső alá, akkor egy rally bontakozik ki a szemünk előtt, ami azóta befulladt. A heves árfolyam-emelkedést napok alatt visszaadta a piac, és a 16 800 pontos lokális minimumról már nem tudott erőteljesen elemelkedni. Az index 17 550 pontig erősödött, ahonnan újra lefelé vette az irányt. Ezek a mondatok egy klasszikus oldalazó mozgást írnak le, amiről nem érdemes sok szót ejteni. A fontosabb szint alul a 16 800 pontos támasz, ahol pattanás esetén vétel, letörés esetén pedig eladás a helyes stratégia. Ellenállás 17 550 és 17 800 pontnál látható, középtávon az utóbbi szint áttörése esetén alakulhat ki emelkedő trend.

Az OTP hosszabb távú képére fokuszálva egy szűkülő alakzat rajzolódik ki, az elmúlt hónapok csökkenő csúcspontjait és emelkedő mélypontjait összekötve. A grafikont közelebbről vizsgálva iránytalan kereskedés látható, támaszt a 3432−3456 forint közötti rés jelent, amelynek betöltése esetén a szűkülő formáció alsó vonalához érkezik az árfolyam. Ennek törése esetén nagyobb lejtmenet indulhat, és a 3300 forintos támaszt célozhatja meg a bankpapír. Ellenállások 3620 és 3780 forintnál találhatók.

Oldalazással tölti a nyarat a BUX
Kép: Napi grafikonok

Nagyot zuhant az elmúlt napokban a Mol, a múlt heti 17 000 forint feletti lokális maximumról 15 900 forintig esett a kurzus. A zuhanást az emelkedő trendvonal állította meg a hétfői kereskedésben, napközben már pozitív irányba fordult az olajpapír, és egy látványos alsó kanócot hagyott a kereskedés végére. A grafikonon kialakult fordulós jelzést emelkedés követte a tegnapi kereskedésben, ha kitart a lendület, akkor a 16 800 forintos szintet is visszatesztelheti az árfolyam. Hetek óta formálódik egy háromszög alakzat a grafikonon, amelynek tetejét tesztelheti vissza a Mol, de sokkal érdekesebb lesz azt figyelni, hogy melyik irányban lesz sikeres kitörés. Az év eleje óta tartó csökkenő trend akkor fordulhat meg, ha a 16 800 forintos szint áttörésével sikerül az alakzatból felfelé elrugaszkodnia az árfolyamnak.

Június végén többhetes oldalazást követően kitört felfelé a Richter árfolyama. A pozitív hangulat azonban csak egy napig tartott, a 37 000 forintos ellenállást áttörve 37 600 forintig emelkedett a gyógyszerpapír, ahonnan ismét zuhanni kezdett. Napok múlva újra 37 000 forint alá került a kurzus, és jelenleg is ezzel a szinttel küzd az árfolyam. Komolyabb esésre utaló jeleket nem mutat a grafikon, de egyelőre az emelkedéshez sincsen elegendő ereje a gyógyszerpapírnak. Alulról a 200 napos mozgóátlag (36 000) fogja az árfolyamot, felülről pedig − a korábban említett − 37 000 forintos ellenállás és a 37 600 forintos lokális csúcspont. A mély-, illetve csúcspontok emelkedő tendenciát mutatnak, ezért inkább vételi célból érdemes figyelni a papírt, mert ha elindult az emelkedés, akkor a 39 000−39 500 forint közötti zónát is célba veheti a kurzus.

Rácz Balázs

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!