Horvátország pénteken bejelentette, hogy tíz külföldi pályázó adta be ajánlatát a jelenleg száz százalékban állami tulajdonú INA olaj- és gázipari társaság 25 százalék plusz egy szavazatot biztosító részvénycsomagjának megvételére – adta hírül a Reuters. A pályázók között van a legnagyobb olasz magántulajdonban lévő energiaipari cégcsoport, az Edison, három orosz pályázó, a Lukoil, a Rosznyefty és a Szibnyefty, az osztrák OMV, a lengyel PKN Orlen és az erre a cégre szintén pályázó Mol is. A horvát kormány kiemelt fontosságúnak tekinti az ügyletet, Slavko Linic miniszterelnök-helyettes egyenesen az ország európai integrációja előfeltételének nevezte az INA sikeres privatizációját. Az ügyletben a Deutsche Bank és a PricewaterhouseCoopers a horvát kormány tanácsadója. A tanácsadók a következő hetekben megvizsgálják a pályázatokat és július elejére kiválasztják a következő forduló résztvevőit. Mint az erről megjelent közlemény kiemeli, az értékelésnél nemcsak a megajánlott árat veszik figyelembe, hanem azt is, hogy az ajánlat milyen stratégiai elképzeléseket tartalmaz és mennyiben járul hozzá a horvát gazdaság felvirágoztatásához. A Mol pénteken tőzsdezárás után közölte, hogy hivatalosan megerősítette érdeklődését az INA negyedének megvásárlására. Az INA-val kötendő stratégiai partnerséget úgy tekintik, mint a Mol hosszú távú stratégiája megvalósításának fontos elemét. Ennek lényege egy integrált, erős, stabil ipari és pénzügyi alapokon nyugvó regionális közép-európai olaj- és gázipari vállalat létrehozása, amely jó alapot teremt a további növekedési lehetőségek kiaknázására. A Mol emellett hangsúlyozza – s ezt nyilván a tanácsadók is figyelembe veszik –, hogy a Slovnafttal kötött partnersége révén az egyetlen olajipari vállalat Közép-Kelet-Európában, amely sikeres nemzetközi tranzakciót valósított meg és tapasztalatra tett szert a partnerség elvein alapuló regionális együttműködésben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!