A Mol izgulhat, az OMV nyerhet a geopolitikai feszültségek miatt

A Molnak a kurdisztáni helyzet okozhat fejtörést, addig az elsősorban az Északi-tengeren, illetve Észak-Afrikában érdekeltségekkel rendelkező OMV jó eséllyel profitálhat az olajár emelkedéséből - vélik a KBC Equitas elemzői.
Napi.hu, 2014. június 20. péntek, 09:36
Fotó: Reuters

A polgárháborús helyzet kialakulása Irakban, az elhúzódó orosz-ukrán válság, vagy a politikai instabilitás Líbiában komoly bizonytalanságot okoz az olajtársaságok körül. Miközben elemzők egyértelműen az olajár további emelkedésére számítanak, a termelés kiesése, vagy éppen a gázszállítások leállása komoly hatással lehet az érintett vállalatok részvényeire.

Nem lehet azonban egységes képet alkotni azzal kapcsolatban, hogy milyen irányú változásokat eredményez a politikai helyzet az egyes olajtársaságoknál - hívta fel a figyelmet Sándor Dávid, a KBC Equitas szenior elemzője. 

A Mol éppen június elején nyitotta meg új regionális központját az iraki kurd területen, ahonnan a cégcsoport közel-keleti és afrikai tevékenységeit irányítanák. Bár a vállalat helyi partnerének legutóbbi nyilatkozata szerint a korábbi prognózisnak megfelelően a kitermelés év végére elérheti a napi 40 ezer hordót, a polgárháború elmélyülése komoly kockázatot jelent a cég számára.

Az orosz-ukrán konfliktus elhúzódása is negatív irányba mozdíthatja a MOL részvényeit, hiszen a vállalat helyi kitermeléssel is rendelkezik, emellett a társaság finomítói nagyrészt orosz olajat dolgoznak fel, így a szállítás esetleges leállása érzékenyen érintené a magyar olajtársaságot.

Forrás: KBC-Equitas
Napi.hu


Vegyesebb kép mutatkozik az osztrák olajvállalat esetében. Az elmúlt hónapokban az amúgy is meglehetősen gyenge teljesítményt felmutató, és alacsony áron mozgó OMV eredményének elsöprő többsége, több mint 80 százaléka olaj- és gázkitermelésből származik, így az olajár és a kitermelési szintek változása nagyban befolyásolják a vállalat eredményességét - vélik a cég elemzői.

Az osztrák társaság Líbiában kénytelen szüneteltetni a termelést a bizonytalan politikai helyzet miatt, ami miatt a menedzsment 3 százalékkal csökkentette az idei csoportszintű kitermelésre vonatkozó várakozását. Az orosz-ukrán konfliktus fokozódása az osztrák vállalat számára is kockázatot jelent, mivel az OMV jelentős mennyiségben értékesít és szállít orosz gázt, igaz, egyelőre közvetlen negatív hatásai nem voltak a feszültségnek a vállalat szállításaira. 

Az osztrák társaság mindezek ellenére akár haszonélvezője is lehet a jelenlegi konfliktusoknak. A kitermelés túlnyomó része Közép-Európából, az Északi-tengerről, vagy éppen Ausztráliából származik, Irak kurdisztáni régiójában csak kutatási-értékelési fázisban levő projektjei vannak, vagyis kitermelést nem érintenek a helyi események, így az olajár lendületes emelkedése könnyen katalizátor szerepet tölthet be a részvényár emelkedésében.

Forrás: KBC-EquitasUgyancsak az OMV mellett szól, hogy bár vannak kockázatok, összességében az vállalat részvényei alulértékeltnek mondhatók a szélesebb értelemben vett európai szektortársakhoz képest - véli Sándor Dávid.  
Közel sem biztos azonban, hogy az olajár emelkedése tartósnak bizonyul: amennyiben az iraki, vagy éppen az orosz-ukrán helyzet rendeződik, a piaci kereslet-kínálat viszonyok az olajár korábbi szintekre való süllyedését tehetik majd indokolttá - írják a KBC Equitas elemzői.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK