A polgárháborús helyzet kialakulása Irakban, az elhúzódó orosz-ukrán válság, vagy a politikai instabilitás Líbiában komoly bizonytalanságot okoz az olajtársaságok körül. Miközben elemzők egyértelműen az olajár további emelkedésére számítanak, a termelés kiesése, vagy éppen a gázszállítások leállása komoly hatással lehet az érintett vállalatok részvényeire.

Nem lehet azonban egységes képet alkotni azzal kapcsolatban, hogy milyen irányú változásokat eredményez a politikai helyzet az egyes olajtársaságoknál - hívta fel a figyelmet Sándor Dávid, a KBC Equitas szenior elemzője. 

A Mol éppen június elején nyitotta meg új regionális központját az iraki kurd területen, ahonnan a cégcsoport közel-keleti és afrikai tevékenységeit irányítanák. Bár a vállalat helyi partnerének legutóbbi nyilatkozata szerint a korábbi prognózisnak megfelelően a kitermelés év végére elérheti a napi 40 ezer hordót, a polgárháború elmélyülése komoly kockázatot jelent a cég számára.

Az orosz-ukrán konfliktus elhúzódása is negatív irányba mozdíthatja a MOL részvényeit, hiszen a vállalat helyi kitermeléssel is rendelkezik, emellett a társaság finomítói nagyrészt orosz olajat dolgoznak fel, így a szállítás esetleges leállása érzékenyen érintené a magyar olajtársaságot.

Forrás: KBC-Equitas
Kép: Napi.hu


Vegyesebb kép mutatkozik az osztrák olajvállalat esetében. Az elmúlt hónapokban az amúgy is meglehetősen gyenge teljesítményt felmutató, és alacsony áron mozgó OMV eredményének elsöprő többsége, több mint 80 százaléka olaj- és gázkitermelésből származik, így az olajár és a kitermelési szintek változása nagyban befolyásolják a vállalat eredményességét - vélik a cég elemzői.

Az osztrák társaság Líbiában kénytelen szüneteltetni a termelést a bizonytalan politikai helyzet miatt, ami miatt a menedzsment 3 százalékkal csökkentette az idei csoportszintű kitermelésre vonatkozó várakozását. Az orosz-ukrán konfliktus fokozódása az osztrák vállalat számára is kockázatot jelent, mivel az OMV jelentős mennyiségben értékesít és szállít orosz gázt, igaz, egyelőre közvetlen negatív hatásai nem voltak a feszültségnek a vállalat szállításaira. 

Az osztrák társaság mindezek ellenére akár haszonélvezője is lehet a jelenlegi konfliktusoknak. A kitermelés túlnyomó része Közép-Európából, az Északi-tengerről, vagy éppen Ausztráliából származik, Irak kurdisztáni régiójában csak kutatási-értékelési fázisban levő projektjei vannak, vagyis kitermelést nem érintenek a helyi események, így az olajár lendületes emelkedése könnyen katalizátor szerepet tölthet be a részvényár emelkedésében.

Forrás: KBC-Equitas



Ugyancsak az OMV mellett szól, hogy bár vannak kockázatok, összességében az vállalat részvényei alulértékeltnek mondhatók a szélesebb értelemben vett európai szektortársakhoz képest - véli Sándor Dávid.  
Közel sem biztos azonban, hogy az olajár emelkedése tartósnak bizonyul: amennyiben az iraki, vagy éppen az orosz-ukrán helyzet rendeződik, a piaci kereslet-kínálat viszonyok az olajár korábbi szintekre való süllyedését tehetik majd indokolttá - írják a KBC Equitas elemzői.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!