BUX
39138

A Mol izgulhat, az OMV nyerhet a geopolitikai feszültségek miatt

A Molnak a kurdisztáni helyzet okozhat fejtörést, addig az elsősorban az Északi-tengeren, illetve Észak-Afrikában érdekeltségekkel rendelkező OMV jó eséllyel profitálhat az olajár emelkedéséből - vélik a KBC Equitas elemzői.

Napi.hu, 2014. június 20. péntek, 09:36

A polgárháborús helyzet kialakulása Irakban, az elhúzódó orosz-ukrán válság, vagy a politikai instabilitás Líbiában komoly bizonytalanságot okoz az olajtársaságok körül. Miközben elemzők egyértelműen az olajár további emelkedésére számítanak, a termelés kiesése, vagy éppen a gázszállítások leállása komoly hatással lehet az érintett vállalatok részvényeire.

Nem lehet azonban egységes képet alkotni azzal kapcsolatban, hogy milyen irányú változásokat eredményez a politikai helyzet az egyes olajtársaságoknál - hívta fel a figyelmet Sándor Dávid, a KBC Equitas szenior elemzője.  A Mol éppen június elején nyitotta meg új regionális központját az iraki kurd területen, ahonnan a cégcsoport közel-keleti és afrikai tevékenységeit irányítanák. Bár a vállalat helyi partnerének legutóbbi nyilatkozata szerint a korábbi prognózisnak megfelelően a kitermelés év végére elérheti a napi 40 ezer hordót, a polgárháború elmélyülése komoly kockázatot jelent a cég számára.

Az orosz-ukrán konfliktus elhúzódása is negatív irányba mozdíthatja a MOL részvényeit, hiszen a vállalat helyi kitermeléssel is rendelkezik, emellett a társaság finomítói nagyrészt orosz olajat dolgoznak fel, így a szállítás esetleges leállása érzékenyen érintené a magyar olajtársaságot.

Forrás: KBC-EquitasNapi.hu

Vegyesebb kép mutatkozik az osztrák olajvállalat esetében. Az elmúlt hónapokban az amúgy is meglehetősen gyenge teljesítményt felmutató, és alacsony áron mozgó OMV eredményének elsöprő többsége, több mint 80 százaléka olaj- és gázkitermelésből származik, így az olajár és a kitermelési szintek változása nagyban befolyásolják a vállalat eredményességét - vélik a cég elemzői.

Az osztrák társaság Líbiában kénytelen szüneteltetni a termelést a bizonytalan politikai helyzet miatt, ami miatt a menedzsment 3 százalékkal csökkentette az idei csoportszintű kitermelésre vonatkozó várakozását. Az orosz-ukrán konfliktus fokozódása az osztrák vállalat számára is kockázatot jelent, mivel az OMV jelentős mennyiségben értékesít és szállít orosz gázt, igaz, egyelőre közvetlen negatív hatásai nem voltak a feszültségnek a vállalat szállításaira.  Az osztrák társaság mindezek ellenére akár haszonélvezője is lehet a jelenlegi konfliktusoknak. A kitermelés túlnyomó része Közép-Európából, az Északi-tengerről, vagy éppen Ausztráliából származik, Irak kurdisztáni régiójában csak kutatási-értékelési fázisban levő projektjei vannak, vagyis kitermelést nem érintenek a helyi események, így az olajár lendületes emelkedése könnyen katalizátor szerepet tölthet be a részvényár emelkedésében.

Forrás: KBC-Equitas

Ugyancsak az OMV mellett szól, hogy bár vannak kockázatok, összességében az vállalat részvényei alulértékeltnek mondhatók a szélesebb értelemben vett európai szektortársakhoz képest - véli Sándor Dávid.   Közel sem biztos azonban, hogy az olajár emelkedése tartósnak bizonyul: amennyiben az iraki, vagy éppen az orosz-ukrán helyzet rendeződik, a piaci kereslet-kínálat viszonyok az olajár korábbi szintekre való süllyedését tehetik majd indokolttá - írják a KBC Equitas elemzői.