Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cég éves beruházása 2012-2014 között csoportszinten maximum évi 2 milliárd dollár (megközelítőleg 420 milliárd forint) körül várható. Ebből finanszírozza a vállalat a 300 milliárd forintos hazai beruházást is 2012-2014 között. Az idei évben várhatóan 1,4 -1,6 milliárd dollár (mintegy 300 milliárd forint) körül lesz az éves költés csoportszinten.
A Mol hétfőn este közölte, hogy felgyorsítja beruházási programjait, és a következő három évben több mint 300 milliárd forintot fektet be Magyarországon. A beruházási programok a vállalat kutatás-termelési és finomítás-kereskedelmi üzletágát egyaránt érintik.

A beruházási keret mintegy felét magyarországi szénhidrogén-kutatásra és mezőfejlesztési projektekre költik, amely nem-hagyományos kutatásokat is tartalmaz.
A vállalat a termékpalettáján eddig nem létező új termék gyártására üzemet épít az elkövetkező 3 évben Tiszaújvárosban, a beruházás nagysága mintegy 30 milliárd forint. A termék a műgumi-gyártás egyik kiemelt alapanyaga lesz. A tervekben szerepel egy új, nagyobb kapacitású kőolajellátó vezeték felújítása Százhalombatta és a szlovákiai Ipolyság közötti szakaszon.

A beruházási programok része még a tiszaújvárosi vegyipari üzem és a százhalombattai kőolaj-finomító közötti vegyipari termékvezeték felújítása, továbbá egy úgynevezett tárolótartály-rekonstrukciós program - mind a logisztika, mind a finomítás területén -, valamint a vállalat hazai kiskereskedelmi töltőállomás-hálózatának további fejlesztése.
A földgázszállítás területén a nyugat-európai importkapacitás növelése a cél, valamint a meglévő rendszer minőségi színvonalának folyamatos fejlesztése, irányítástechnikai és kontrollrendszeri beruházások révén.

A Mol közölte azt is, hogy szeptember 24-én aláírták az 500 millió dollár összértékű, fix kamatozású kötvények kibocsátására vonatkozó szerződéseket. Ez az első kibocsátás a 2012. szeptember 12-én felállított EMTN (European Medium Term Note - európai középtávú) kötvényprogram keretében, amelynek összértéke egymilliárd dollár

Az MTI kérdésére a társaság azt válaszolta, hogy a kötvénykibocsátásból befolyó pénzt általános üzleti célokra kívánja fordítani. A programban a második 500 millió dollár értékű kötvénykibocsátás időzítése jelenleg még nyitott kérdés, és függ a belső üzleti folyamatoktól és a külső környezet alakulásától is. Hozzátették, hogy a jelenleg meghirdetett kötvényprogram hatálya alatt erre 12 hónap áll rendelkezésre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!