A Mol saját bőrén tapasztalhatja meg azt, ahogy az OMV-vel bánt

Kiemelt helyen közölt cikket a Wirtschaftsblatt a Mol-INA-ügyről ma reggel, melyben kifejtette, a felek közti feszültség a napokban tetőfokára hágott. A lap megemlíti, a Mol és Magyarország most megtapasztalhatja azt az elbánást, amit évekkel ezelőtt az OMV-vel, mint stratégiai partnerrel szemben alkalmazott.
portfolio.hu, 2013. november 12. kedd, 08:47
Fotó: Napi.hu

Az írás ugyanakkor hangsúlyozza, az OMV magyarországi távozásának és a Mol Nyrt. horvátországi tevékenységének akadályozása eltérő okokra vezethetők vissza. Amíg az OMV meghátrálása elsősorban az Európai Bizottságnak volt betudható, addig Horvátországban az INA irányításai jogainak megszerzésével kapcsolatban merültek fel aggályok: egész pontosan azzal gyanúsítják a hazai olajvállalatot, hogy megvesztegetéssel szerezte meg a kontrollt az INA-ban.

A horvátok azonban a Wirtschaftsblatt szerint nem veszik figyelembe, hogy egy olyan stratégiai vállalatnak, mint az INA, a régió energiapiaci stabilitásának biztosításához professzionális vezetésre és stratégiai tervezésre van szüksége, melyet a horvátok nem képesek biztosítani, mivel a politikai befolyás igen jelentős.

Amennyiben a Mol fenyegetése valós, és valóban eladják az INA-t, a horvátoknak nem marad sok választásuk. A költségvetési problémák miatt az állami visszavételre aligha kerülhet sor, Horvátországott alig pár hónappal az uniós csatlakozás után már túlzottdeficit-eljárás fenyegeti. Marad tehát potenciális vevőként egy EU-n kívüli befektető.

A cikk szerint érdekes, hogy az EU, amely az energiafüggőség, ezen belül is különösen az orosz energiafüggőség ellen határozottan fellép, ugyanakkor nem mondott még véleményt a Mol-INA-ügyről. Vélhetően abban bíznak, hogy a felek végül mégis megállapodnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK