BUX
38643

A Mol vezette az emelkedést

Fél százalékot meghaladó pluszban zárt a BUX, a vezető papírok között a Mol szerepelt a legjobban.

NAPI, 2013. január 7. hétfő, 17:11

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 114,58 pontos, 0,61 százalékos emelkedéssel, 18 774,87 ponton zárt, miután az első fél órát még a felszín alatt töltötte az irányadó mutató. A magyar tőzsde a régióban a jobbak közé tartozott hétfőn, és a tengerentúli, valamint nyugat-európai piacok gyengélkedése sem húzta vissza a negatív tartományba. A forgalom azonban ezúttal sem verdeste az eget, mintegy 7 milliárd forint körül alakult. Ezúttal azonban az OTP mellett a Mol és az Mtelekom papírjaira is milliárdos nagyságrendben születtek kötések.

A blue chipek árfolyamai vegyesen változtak, az OTP-részvény fél százalékot veszítve 4280 forintig ereszkedett, az Mtelekom pedig 0,8 százalékkal 389 forintig gyengült. A távközlési részvény vérszegény teljesítménye némiképp meglepő annak fényében, hogy elemzői várakozások szerint most már inkább fölfelé várható elmozdulás az árfolyamban; a KBC Securities szerint az osztalékrally akár a 450 forintig is repítheti a papírt, ha az elmúlt négy évben megfigyelhető minta ezúttal is ismétlődik.

A Richter viszont hasonló mértékben 37 950 forintig drágult - a kisebbik gyógyszercég, az Egis hajszálnyi pluszban fejezte be a kereskedést. Noha a magyar részvényeket általánosságban fokozott óvatossággal kezelnék, az Erste Bank elemző csapata által a régióban leginkább vételre javasolt 10 részvény között ennek ellenére egy magyar részvény a Richter is helyett kapott, 30 százalék feletti felértékelődési potenciállal.

A Mol több mint 2 százalékkal legutóbbi záróára fölött, 18 295 forinton forgott a nap végén, úgy, hogy 18 345 forinton is járt - dacára annak, hogy friss hír nem befolyásolhatta a befektetőket. Ráadásul az olajcég papírját több mint 2 milliárd forint értékben adták-vették.