A Mol Rt.-nek szeptember 30-ig szóló opciója van a Deutsche Bankhoz tartozó Matura Vermogensverwaltung 9,8, illetve az MKB 8 százalékos TVK-részesedésének megvásárlására. A Bloomberg által megkérdezett elemzők - köztük a Cashline szakértője - úgy vélekednek, hogy az olajcég inkább kivár, vagyis ahelyett, hogy TVK-tulajdonát 34,5 százalékról 52,3 százalékra emelné, inkább a horvát INA-ért szállna ringbe, vagy a Slovnaftban növelné súlyát. Az opció lehívása ugyanakkor mérsékelné a Mol eszközarányos adósságállományát, amely tavaly - a gázüzletág veszteségei miatt - 36,3 százalékra emelkedett, szemben a 28,6 százalékos, ötéves átlaggal. Pletser Tamás, az Erste Bank Investments elemzője úgy vélekedett, hogy az opció lehívása nem változtatná meg nagy mértékben a Mol nyereségét, ugyanis az immár teljesen konszolidált vegyipari társaság után a profitból csekélyebb kisebbségi részesedés kerülne levonásra, ám ezt ellensúlyozná, hogy a készpénzállományra kevesebb kamat folyna be.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!