BUX
39651

A Molt is érinthetik a szíriai problémák

A Mol részvényárfolyamára jelentős hatással lehet, ha a Szíriával szemben bevezetett amerikai szankciók az olajkitermelés leállásához vezetnek, a Mol kitermelésének ugyanis 15 százalékát adja a szíriai.

NAPI, 2011. augusztus 18. csütörtök, 20:28

A Concorde Értékpapír Zrt. hírlevelében emlékeztet, hogy az Amerikai Egyesült Államok csütörtökön új szankciókat vezetett be Szíriával szemben, betiltva a szíriai eredetű olajtermékek kereskedelmét amerikai állampolgárok számára és az állami szír olajcéggel sem üzletelhetnek - írta az MTI.

Barack Obama amerikai elnök közleményben jelentette be, hogy az Egyesült Államok nyomást fog gyakorolni Bassár el-Aszad szíriai elnökre, hogy álljon el a demokratikus átalakulás útjából. Obama, aki ezzel de facto először szólította fel lemondásra a szíriai vezetőt, egyúttal újabb szankciókat hirdetett meg Szíria ellen. Az elnök befagyasztatott minden szíriai állami vagyont, ami amerikai joghatóság alá tartozik és honfitársai számára megtiltott minden ügyletet a hivatalos Damaszkusszal.

A szankciók a szíriai olajra és olajtermékekre is vonatkoznak, és egyúttal megtiltják az amerikai állampolgárok számára a szíriai beruházást. Washington már korábban is vezetett be gazdasági büntetőintézkedéseket az Aszad-rendszer ellen, de azoknak eddig kevés foganatjuk volt.

Catherine Ashton, az EU diplomáciai vezetője is lemondásra szólította fel a szíriai elnököt, közölte: az unió új szankciókat készít elő a szíriai rendszerrel szemben.

A Concorde szerint a Mol a jelenlegi áron továbbra is vonzó, azonban ha az új szankciók azzal járnak, hogy a nagy olajcégeknek fel kell függeszteniük szíriai termelésüket, akkor a Molnak se lesz más választása, hiába adják el ők a teljes szíriai kitermelésüket Szíriában.

A társaság szerint a következő napok hírei különös jelentőséggel bírnak majd.

A Mol árfolyama 505 forinttal, 2,94 százalékkal 16 700 forintra csökkent a csütörtöki kereskedésben az általános negatív tőkepiaci hangulatban. Az olajrészvény forgalma 2,9 milliárd forint volt.