Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A nagy hálózattal bíró kelet-európai bank vásárlása szerepel a Szberbank stratégiai tervei között, és a vásárláson kívül szó lehet stratégiai szövetségről, vagy 25 százalékos részvénycseréről is.

Egyelőre azonban erre nincs pénz, mivel a Szberbank - a legnagyobb orosz bank - jelenleg, a válság körülményei között nem tud pénzt elvonni az orosz bankok hitelezésétől, és nem valósíthatja meg külföldi vásárlási terveit a gazdaságon kívüli megfontolások miatt sem, annak ellenére, hogy a válság enyhülésével emelkedni fognak az árak - mondta az illető az MTI-eco tudósítása szerint.

Vlagyimir Putyin kormányfő különben a múlt heti kormányülésen bírálta azokat a bankokat, amelyek - kihasználva az állami támogatást - külföldi akvizíciókat terveznek. Mindazonáltal a terv megvalósítását a Szberbank az Európai Unióba vezető kiskapunak tekinti. 

Az Interfax egy másik forrása szerint a Szberbank már konzultánst is választott, s ez - a Morgan Stanley - az illető értesülései szerint már el is kezdte az OTP-papírok vásárlását a Szberbank megbízásából. A Morgan Stanley egyébként a közelmúltban jött ki olyan elemzéssel, amely szerint az OTP célárfolyama 2600 forint, de elképzelhetően tartják a 600 forintot is. Emiatt az elemzés miatt a magyar felügyelet vizsgálatot kezdet a Morgan ellen.

A Szberbank illetékesei már tavasszal is említettek ilyen terveket, s az illetékes testület október végén hagyta jóvá a bank 2014-ig szóló fejlesztési terveit. A Szberbank főrészvényese az Orosz Bank, amely 57,6 százalékot tart. Az idei év első 9 hónapja alapján a Szberbank vagyonát tekintve az első helyen áll, tőkésítettsége 14,4 milliárd euró.


Az OTP Bank Nyrt. tőzsdei társaságként sajtóértesüléseket következetesen nem kommentál - reagált a hír kapcsán megkeresésünkre az OTP sajtóosztálya.


Az OTP 5 százaléknál nagyobb befolyással rendelkező tulajdonosai 2008. szeptember 30.

                                                                                      Darab        Részesedés          Szavazati arány

Artio Global Management LLC                                   28.595.389  10,21%                  10,38%

Bank of New York                                                     23.168.144   8,27%                   8,41% -

Megdet, Timur és Ruszlan Rahimkulov                      23.615.619    8,43%                  8,58% -

Groupama Csoport                                                    22.399.364    7,99%                  8,13% -

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!