Év végéhez illően egy újabb összeállítás jelent meg a nyertesek-vesztesek kategóriájában. A Bloomberg Businessweek jelenlegi összeállításának különlegessége ezúttal számunkra csak annyi, hogy Magyarország is említést nyer. A nyertesek között a Bloomberg Businessweek olyanokat említ, mint a Kite Pharma, Avanir Pharmaceuticals, a szomáliai shilling, a palládium, napenergia-részvények, a kávé, Argentína, Dánia és Kína. Vélhetően az nem jelent nagy meglepetést, hogy Magyarország nem az előbb felsoroltak között szerepel, a konkrét okot azonban nézzük később! Hazánk egyébként olyan illusztris "társaságba" keveredett, ahol egyebek mellett a bitcoint, az ukrán hrivnyát, az ezüstöt, Oroszországot vagy Görögországot találhatjuk.

A napos oldal

A californiai Santa Monicán bejegyzett Kite Pharma első nyilvános kibocsátásával (IPO - initial public offering) került fel a nyertesek listájának kiemelt helyére. A cég - amely egy olyan rákkezeléssel foglalkozik, amelynek során úgy pusztítják el a rákos sejteket, hogy a páciens immunrendszerét módosítják genetikailag - júniusban állt ki nulla profit és nulla árbevétel mellett az IPO-val, ennek ellenére az év legjobban teljesítő IPO-ja lett az USA-ban 215 százalékos növekedéssel.

Az amerikai részvények között 401 százalékos drágulással az Avanir Pharmaceuticals vitte a prímet, amelyet a japán Otsuka Holding vételi ajánlatának köszönhetett.

A devizák között a legjobban teljesítő a szomáliai shilling (SOS) volt, amely 52 százalékot ugrott, miután a kormány az al-Shabab fegyvereseivel szemben jelentős előrelépést ért el.

A fémek piacán a palládium volt a nyerő, amelynek árfolyama 12 százalékkal emelkedett az év során. Ez a drágulás az Oroszország elleni szankcióknak, valamint a dél-afrikai sztrájkok miatti korlátozott kínálatnak volt köszönhető.

Az energiapiacon a napemelemgyártók részvényei bizonyultak jó befektetésnek, 6 százalékot lehetett nyerni rajtuk, a jobb minőségű elemek és az alacsonyabb költségek ugyanis versenyképesebbekké teszik a napenergiát.

Az agrárpiacokon a kávé vitte a prímet: súlyos aszály sújtotta a világ legnagyobb kávétermelőjét és exportálóját, Brazíliát, amely 58 százalékos drágulást hozott a kávépiacon.

A szuverén államkötvények terén Argentína volt a nyerő: a peso rallyja a kormánynak mozgásteret adott arra, hogy az ország hitelezőivel szemben felvállalja az ország technikai csődjét - a kötvények árfolyama 22 százalékkal emelkedett ennek köszönhetően.

A fejlett részvénypiacok nyertese Dánia volt: két évvel az eurókrízis kitörése után a dán gazdaság ismét növekedésnek indult, ami a tőzsdén 24 százalékos nyereséget eredményezett.

A feltörekvő piacok nyertese Kína, ahol 52 százalékos rally lett az eredmény, miután a magánszemélyek visszatértek a tőzsdére a jegybank gazdaságösztönző lépéseit követően.

Az árnyékos oldal

A vesztesek oldalán kiemelt helyre a bitcoin került a Bloomberg Businessweek szerint. A digitális fizetőeszköz ugyanis 2013 első 11 hónapjában 8400 százalékot rallyzott, ám ez a lendület idén elhalványult, sőt, 58 százalékos esés lett a vége, annak ellenére, hogy egyre szélesebb körben használják a kiskereskedők, a nagyközönség, valamint a kockázati-tőkebefektetők, akik dollármilliókat öltek a bitcoinhoz köthető startupokba.

Magyarország is az árnyékos oldalon kapott helyet - talán nem meglepő módon. Hazánk a feltörekvő piacok "kategóriájában" kapta meg a "citrom-díjat": 12 százalékos zuhanást ért el köszönhetően Orbán Viktor hírhedt tusnádfüdőn elhangzott beszédének, amelyben a miniszterelnök az "illiberális demokráciával" borzolta a befektetők idegeit.

A fejlett piacokon Görögország került a vesztesek közé 26 százalékos zuhanással, miután az ország hitelezői amiatt aggódhatnak, hogy a választók elfordulnak az ország mentőcsomagjához kapcsolódó program végigvitelét támogató politikusoktól. (Ez újabb megerősítést nyert a december 29-i szavazással, melynek eredményeként jöhet az előrehozott választás - a szerk.)

A szuverén államkötvények között az orosz papírok szerepelnek a vesztesek között 17 százalékos eséssel, ami mögött a szankciókat, a recessziót és a valutaválságot kell keresni.

Az agrárszektorban a gumi ára esett a legnagyobbat, 32 százalékot. A 2011-es rekord árak ugyanis a termelés növelésére sarkallták a gyártókat, ami így túlkínálathoz vezetett.

Az energiaszektorban a Brent nyersolaj volt a nagy vesztes, melynek ára 41 százalékot zuhant, a kitermelés ugyanis annak ellenére is nőtt, hogy a globális kereslet lagymatag maradt.

A fémek piacán az ezüstbe fektetők bukhattak nagyot, a nemesfém árfolyama ugyanis 18 százalékot zuhant. Bár az ipari kerelet erős volt, a befektetőket ez mégsem hatotta meg és nem igazán érdeklődtek a nemesfém iránt.

A devizák között a hrivnya lett a legnagyobb vesztes, az ukrán fizetőeszköz 48 százalékot vesztett értékéből az Oroszországgal szemben kirobbant konfliktus miatt. A rubel sem úszta meg sokkal kisebb értékvesztéssel, az orosz pénz 45 százalékot vesztett értékéből a Bloomberg Businessweek december közepi összeállítása szerint.

Az amerikai részvénypiacokon a vesztesek vesztese a Cliffs Natural Resources lett 74 százalékos zuhanással - a cég ugyanis próbálja az adósságait visszafizetni, miközben a vas ára ötéves mélyponton járt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!