A nap végére elfogyott a jókedv Európában

Az európai vezető tőzsdeindexek változékony irányú kereskedés után gyengüléssel zárták a hetet, elsősorban a nyersanyagcégek papírjai gyengültek.
NAPI Online, 2009. január 30. péntek, 18:44
Fotó:

A legnagyobb árfolyamveszteséget pénteken a Xstrata bányaóriás szenvedte el Európában, részvénye jóval 10 százalék fölött gyengült, de a BHP Billiton és az Anglo American is 5 százaléknál nagyobbat esett. A BHP-nak a jövő heti jelentés előtti, romló eredményról szóló piaci pletykák, az utóbbi vállalatnak pedig a réz árának csökkenése tett be. Az olajtársaságok értékpapírjai is olcsóbbak lettek, a Royal Dutch Shell például 4 százalék fölött gyengült.

A gyógyszerszektorban a Roche Genentech 44 százalékára tett meglepetésszerű felvásárlási ajánlata volt a nap híre, igaz, a Roche a szigorúbb pénzügyi környezetre hivatkozva alacsonyabb árat kínált az amerikai biotech cégért. A Novartis és a Sanofi-Aventis és a Roche részvényei közel 2 százalékkal emelkedtek.

A pénzintézetek is estek többnyire. Míg a német Hypo Real Estate jelzáloghitelező 10 százalék fölött veszített árfolyamából, addig a németalföldi Dexia 7 százaléknál nagyobbat esett, a spanyol Banco Popular viszont ennél szerényebb gyengüléssel is megúszta; a BNP Paribas pedig még drágulni is tudott.

A pénteken napvilágot látott euróövezeti inflációs adat vártnál nagyobb csökkenése, valamint az ugyancsak pénteken közzétett munkanélküliségi adat nem javított a hangulaton. Az amerikai GDP-mutató - amely a vártnál ugyan jobb lett, ám így is 27 éves rekord visszaesést tükröz - délután még a pozitív tartományba emelte ugyan az európai indexeket is, ám hatása nem tartott sokáig. A londoni FTSE 1, a frankfurti DAX 2, a párizsi CAC 40 index pedig 1,2 százalékkal zárt alacsonyabban a hét utolsó napján, mint csütörtökön.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK