A váratlan, 27 bázispontos kínai kamatemelés nyomán meredek lejtőre kerültek a legfontosabb nyugat-európai tőzsdeindexek. London, Párizs és Frankfurt végül csak fél százalék feletti mínusszal zárt, vagyis a nap végére - tengerentúli hatásra - jelentősen csökkent a veszteség. A kínai monetáris szigorítás a leginkább a bányaipari cégek részvényeit sújtotta, ezek a társaságok ugyanis az ázsiai gazdaság tempós növekedéséből fakadó nyersanyagéhség haszonélvezői voltak az elmúlt időszakban. A gyógyszerszektor nagyágyúi ugyanakkor - a kedvező negyedéves gyorsjelentések nyomán - jól szerepeltek. Az Európai Központi Bank kormányzó tanácsának egyik tagjának közlését, amely szerint az eurózóna kamatai jelentősen alulmúlják a normál szintet, a befektetők az emelésre tett utalásként értékelték. Igen kedvezően hatottak a tőzsdékre ugyanakkor a Federal Reserve kormányzójának szavai. Ben S. Bernanke arra utalt ugyanis, hogy az amerikai gazdaság teljesítményének alakulásától függően akár szünet is következhet a Fed-alapráta felsrófolásában.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!